Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

αυτοκίνητο βενζίνης ή diesel

Βενζίνη ή πετρέλαιο; Ποιες είναι οι διαφορές τους και τι αυτοκίνητο να επιλέξω;

instateam

Όταν έρθει η ώρα να επιλέξεις αυτοκίνητο τα διλήμματα φαίνεται να μην έχουν τελειωμό… 

Leasing ή Αγορά; 

Υβριδικό ή Συμβατικό; 

Χειροκίνητο ή Αυτόματο;

Το #instateam έχει καλύψει τις παραπάνω απορίες και ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στο πιο κλασικό από αυτά:

Βενζίνη ή Πετρέλαιο;

Σίγουρα έχεις σκεφτεί έστω μια φορά να κάνεις τη μετάβαση από βενζινοκίνητο σε πετρελαιοκίνητο ή αντίστροφα. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τύπου κινητήρα ώστε όταν έρθει η ώρα να διαλέξεις το επόμενο αυτοκίνητό σου από το instacar να είσαι απόλυτα προετοιμασμένος. 

 

Βενζινοκινητήρας vs Πετρελαιοκινητήρας: η Βασική Διαφορά

βενζινοκινητήρας-πετρελαιοκινητήρας

Η βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους κινητήρα έχει να κάνει με την ανάφλεξη του καυσίμου. Όπως βλέπεις και στην εικόνα, στην περίπτωση της βενζίνης χρησιμοποιείται ένας σπινθήρας για να μπορέσουμε να αντλήσουμε την ενέργεια του καυσίμου. Από την άλλη, στην περίπτωση του πετρελαίου, δεν υπάρχει σπινθήρας αφού το καύσιμο αυταναφλέγεται όταν φτάνει σε υψηλή πίεση. 

Από αυτό το χαρακτηριστικό ξεκινούν οι διαφορές ανάμεσα στους δύο τύπους κινητήρα, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα όσα θα δούμε παρακάτω.

 

Βενζίνη: Άνεση και Δυναμισμός

Σε γενικές γραμμές, οι νέοι βενζινοκινητήρες έχουν μικρότερο βάρος από τους παλαιότερους, είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον και πιο χαμηλοί σε κατανάλωση. Ενώ συγκεκριμένα σε σχέση με τους πετρελαιοκινητήρες έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

πλεονεκτηματα βενζινης

Πλεονεκτήματα Βενζίνης

Κόστος 

Η αγορά ή η μίσθωση ενός αυτοκινήτου βενζίνης είναι αρκετά φθηνότερη σε σχέση με την αντίστοιχη diesel έκδοση του μοντέλου. 

Ευελιξία στην πόλη 

Ειδικότερα ένα βενζινοκίνητο αυτόματο αυτοκίνητο είναι πιο άνετο στις μικρές αποστάσεις και στην καθημερινή κίνηση της πόλης. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κινητήρας του ζεσταίνεται γρήγορα και μπορεί να αποδώσει πιο άμεσα από έναν diesel.

Αθόρυβη λειτουργία

Ακόμα και αν δεν έχεις οδηγήσει ποτέ ένα diesel αυτοκίνητο σίγουρα ξέρεις τον θόρυβο που κάνει: ένα συνεχόμενο μηχανικό “γουργουρητό” που δεν συνηθίζεται εύκολα! Από την άλλη, οι κινητήρες βενζινης προσφέρουν καλύτερη οδηγική εμπειρία επειδή λειτουργούν πιο ομαλά και αθόρυβα. 

Δυναμική απόκριση γκαζιού

Τα αυτοκίνητα βενζίνης είναι απολαυστικότερα στην οδήγηση. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν καλύτερη απόκριση στο γκάζι και έτσι προσφέρουν πιο δυναμικές επιδόσεις τόσο στην πόλη όσο και τον αυτοκινητόδρομο.

 

Βρες Αυτοκίνητα Βενζίνης για Leasing!

 

Μειονεκτήματα Βενζίνης

Κατανάλωση καυσίμου: 

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των κινητήρων βενζίνης είναι η υψηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τους πετρελαιοκινητήρες. Η κατανάλωση σε συνδυασμό με την υψηλότερη τιμή της βενζίνης μπορούν να επιβαρύνουν αρκετά το budget σου αν κάνεις μεγάλα ταξίδια. 

Συχνότερη συντήρηση

Σε γενικές γραμμές, τα αυτοκίνητα βενζίνης χρειάζονται πιο συχνές επισκέψεις στο συνεργείο από ό,τι τα αυτοκίνητα πετρελαίου. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας πετρελαιοκινητήρας είναι πιο στιβαρός και ανθεκτικός, έτσι παρουσιάζει σπανιότερα βλάβες. 

Βέβαια αν έχεις instacar leasing αυτοκινήτου το κόστος συντήρησης δεν επηρεάζει την επιλογή σου, αφού με ένα μηνιαίο μίσθωμα “ξεμπερδεύεις”, έχοντας μικτή ασφάλιση, τέλη κυκλοφορίας και τακτά service του αυτοκινήτου καλυμμένα. 

 

Πετρέλαιο: Οικονομία και Αντοχή

Περίπου 10 χρόνια πριν, η πρώτη επιλογή των ελλήνων οδηγών ήταν τα αυτοκίνητα πετρελαίου λόγω της οικονομίας στην κατανάλωση. Το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, όμως το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή για πολλούς οδηγούς και ειδικά για τους επαγγελματίες, όπως φαίνεται από τους επαγγελματίες instadrivers και απέδειξε η πρόσφατη έρευνα της ICAP για την Ελλάδα το 2023.

Με μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αυτοκινήτων πετρελαίου, θα καταλάβουμε γιατί.   

πλεονεκτηματα πετρελαιου

Πλεονεκτήματα Πετρελαίου

Οικονομία καυσίμου

Όπως είπαμε και παραπάνω, ένα αυτοκίνητο πετρελαίου είναι πιο αποδοτικό από το αντίστοιχο της βενζίνης. Επομένως λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης και της τιμής του πετρελαίου κίνησης, τα diesel αυτοκίνητα χαρίζουν ουσιαστική εξοικονόμηση χρημάτων σε μακρινά ταξίδια. 

Μεγαλύτερη ροπή

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα επαγγελματικά αυτοκίνητα είναι πετρελαιοκίνητα; Ένας κινητήρας πετρελαίου έχει υψηλότερη ροπή στις χαμηλές στροφές και αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη δύναμη. Συνεπώς αν και εσύ οδηγείς συχνά με πλήρες φορτίο, τότε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο θα σε βολέψει περισσότερο.

Διάρκεια ζωής

Τα αυτοκίνητα πετρελαίου έχουν πιο στιβαρή κατασκευή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερες επισκέψεις στο συνεργείο και έχουν καλύτερη μεταπωλητική αξία. 

 

Βρες Αυτοκίνητα Πετρελαίου για Leasing!

 

Μειονεκτήματα Πετρελαίου

Υψηλότερο κόστος αγοράς

Tα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα έχουν χαμηλότερο κόστος αγοράς από τα αντίστοιχα πετρελαιοκίνητα. Η διαφορά αυτή δεν είναι καθόλου αμελητέα. Έτσι αν δεν οδηγείς μεγάλες αποστάσεις- συγκεκριμένα αν δεν ξεπερνάς τα 1800 χλμ τον μήνα- δεν θα αποσβέσεις αυτή τη διαφορά άμεσα.

Θορυβώδη και Λιγότερο Άνετα

Ο ήχος των diesel κινητήρων είναι αρκετά έντονος και γίνεται αισθητός ακόμα και σε premium αυτοκίνητα παρά την ηχομόνωση της καμπίνας. Ταυτόχρονα, τα αυτοκίνητα αυτά έχουν πιο έντονες κραδασμούς κατά την κίνηση επηρεάζοντας αρνητικά την οδηγική άνεση.

Υψηλότεροι ρύποι

Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είναι πολύ λιγότερο φιλικά για το περιβάλλον αφού εκπέμπουν υψηλότερες τιμές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αλλά και οξειδίων του αζώτου (NOx). Παρόλο που οι εκπομπές έχουν βελτιωθεί σε σχέση με παλαιότερα, παραμένουν υψηλότερες ειδικά αν δεν έχει γίνει καλή συντήρηση στο αυτοκίνητο.  

 

Συμπέρασμα: Τι σε συμφέρει περισσότερο;

Όπως και σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα τελικά η απάντηση έχει να κάνει περισσότερο με τις δικές σου ανάγκες παρά με μια λίστα από θετικά και αρνητικά.

Τα diesel είναι η ιδανική επιλογή αν διανύεις συχνά μεγάλες αποστάσεις. Η καλύτερη απόδοση του κινητήρα και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου κίνησης θα σε βοηθήσουν να κάνεις γρήγορα την απόσβεση της διαφοράς τιμής και να εξοικονομήσεις χρήματα στα καύσιμα. 

Από την άλλη, αν κινείσαι κυρίως μέσα στην πόλη και σε χαμηλές ταχύτητες, τότε καλύτερα να επιλέξεις κάποιο από τα οικονομικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα του 2024. Η τιμή του αυτοκινήτου θα είναι χαμηλότερη ενώ θα έχεις και μια πιο άνετη οδηγική εμπειρία.

 

βενζινη η πετρελαιο-τι συμφερει περισσοτερο

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο:

Αν ψάχνεις αυτοκίνητο βενζίνης ή πετρελαίου, αυτόματο για ευκολία ή χειροκίνητο για μεγαλύτερο έλεγχο, στο instacar θα βρεις το κατάλληλο όχημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου. 

Είτε ενδιαφέρεσαι για leasing, με την ευελιξία που προσφέρει, είτε σκέφτεσαι να προχωρήσεις στην αγορά αυτοκινήτου, έχουμε τη λύση για σένα. Το επόμενο αυτοκίνητό σου είναι εδώ, έτοιμο να σου προσφέρει την εμπειρία οδήγησης που ψάχνεις.

Και εάν έχεις και άλλες απορίες, μη διστάσεις  να μας στείλεις mail στο [email protected] ή να μας καλέσεις στο 210 6107283. Κάνε μας και ένα follow στα Social media (Facebook, Instagram και Tik Tok), όπου ανεβάζουμε περισσότερο υλικό. Δες και το blog μας, για να διαβάζεις και άλλα τέτοια άρθρα. Και φυσικά subscribe στο κανάλι μας στο YouTube. Τα λέμε στα επόμενα!

 

Τελευταίαάρθρα.