Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

the instrument panel of a hybrid car

Υβριδικά Αυτοκίνητα: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους;

instateam

Μόνο με μια ματιά στις τελευταίες κυκλοφορίες καταλαβαίνεις ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι “so hot right now”. Kι εμείς στο instateam σου ετοιμάσαμε αυτό το άρθρο για να καλύψουμε τις βασικές απορίες σου γύρω από τα υβριδικά: τι είναι, ποια είναι, τι καλά και τι κακά έχουν και αν τελικά αξίζει να επενδύσεις σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο για leasing ή για αγορά;

 

Τι είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Υβριδικά είναι τα αυτοκίνητα πoυ χρησιμοποιούν δύο κινητήρες. Συνήθως αναφερόμαστε σε αυτά που έχουν έναν θερμικό (συμβατικός κινητήρας εσωτερικής καύσης με πετρέλαιο ή βενζίνη) και έναν ηλεκτρικό. 

Στα περισσότερα υβριδικά ο θερμικός κινητήρας χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες αποστάσεις και ταχύτητες, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας για την εκκίνηση του αυτοκινήτου και την κίνηση κυρίως σε χαμηλές ταχύτητες. Yβριδικά είναι και τα αυτοκίνητα που έχουν έναν συμβατικό κινητήρα και έναν υγραερίου (LPG) ή φυσικού αερίου (CNG), αλλά αυτά δεν θα μας απασχολήσουν εδώ. 

 

Πώς λειτουργεί το υβριδικό σύστημα;

Τα περισσότερα υβριδικά οχήματα εναλλάσσουν αυτόματα τη λειτουργία μεταξύ των δύο κινητήρων τους. Συνήθως, η εναλλαγή εξαρτάται από τις συνθήκες οδήγησης. Όταν, για παράδειγμα, κινείσαι σε υψηλές ταχύτητες, το σύστημα θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα εσωτερικής καύσης που είναι πιο αποδοτικός, ενώ σε χαμηλές ταχύτητες όπως π.χ. κατά το παρκάρισμα, το σύστημα θα κάνει αυτόματη εναλλαγή στον ηλεκτροκινητήρα. 

Ανάλογα με τις συνθήκες, το σύστημα παίρνει ενέργεια και από τους δύο κινητήρες για να έχει περισσότερη ισχύ, αυτό συμβαίνει συνήθως στις ανηφόρες ή στην προσπέραση. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, τα υβριδικά μπορεί να έχουν και κάποιο κουμπί που να επιτρέπουν στον οδηγό να κινείται καθαρά ηλεκτρικά για κάποια χιλιόμετρα.

ev button

Ποια είναι τα είδη υβριδικών αυτοκινήτων; 

Τα είδη υβριδικών αυτοκινήτων είναι τρία και ουσιαστικά χωρίζονται ανάλογα με το πόσο συμμετέχει ο ηλεκτροκινητήρας στην οδήγηση.

1. Ήπια Υβριδικά (Mild Hybrid ή MHEV)

Τα ήπια υβριδικά αυτοκίνητα έχουν μια μικρή μπαταρία συνήθως 48V (αν και υπάρχουν και 24 ή 12V) και έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα που ουσιαστικά λειτουργεί υποστηρικτικά στην κίνηση του θερμικού κινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει σχετικά περιορισμένες λειτουργίες αφού τροφοδοτεί μονάδες κατανάλωσης, όπως τα φώτα και το ραδιόφωνο, συμβάλλει στην εκκίνηση του κινητήρα και επιτρέπει τη μεγαλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία του συστήματος Start/Stop.

energy flow diagramm of a mild hybrid car

Η οικονομία στην κατανάλωση θεωρητικά φτάνει στο 15% περίπου, το οποίο σε νούμερα πραγματικής ζωής σημαίνει οικονομία περίπου 0,5-0,8l/100km. Τα πρώτα ήπια υβριδικά ήταν κυρίως μικρά αυτοκίνητα πόλης, όπως το Fiat 500, τελευταία βλέπουμε και μεγαλύτερα οχήματα, όπως το πανέμορφο Peugeot 2008, αλλά και πιο premium, όπως το Audi Q5

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται έχουμε σταδιακά την ανάπτυξη πιο ισχυρών mild hybrid συστημάτων, τα οποία επιτρέπουν να διανύσεις και μικρές αποστάσεις ηλεκτρικά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Alfa Romeo Tonale, η οποία συνδυάζει υβριδική τεχνολογία με κινητήρα πετρελαίου για ακόμα καλύτερη οικονομία και το Jeep Compass, που προσφέρει την κλασική Premium αισθητική της Jeep με εντυπωσιακή οικονομία χάρη στα υβριδικά συστήματα. 

Και αν θες να τα δοκιμάσεις, μπορείς φυσικά να τα βρεις στο ευέλικτο leasing αυτοκινήτων του instacar με τις πιο απλές και γρήγορες διαδικασίες.

 

Δες τις Επιλογές σε Leasing 

 

2. Υβριδικά (Hybrid ή HEV)

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε τα αμιγώς hybrid αυτοκίνητα, τα οποία θα ακούσεις και ως strong hybrid ή αυτοφορτιζόμενα υβριδικά. Έχουν μεγαλύτερη μπαταρία και έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος κινεί κανονικά το αυτοκίνητο σε χαμηλές ταχύτητες και για λίγα χιλιόμετρα.

Η μπαταρία στα υβριδικά φορτίζει μόνη της με δύο τρόπους: από την κινητική ενέργεια που παράγεται κατά το ρολάρισμα των τροχών και από την ενέργεια που εκλύεται κατά το φρενάρισμα (αναγεννητική πέδηση). Αυτή η ενέργεια φορτίζει την μπαταρία και έτσι στις κατάλληλες συνθήκες, το σύστημα κινείται ηλεκτρικά παρέχοντας μηδενικούς ρύπους και μηδενική κατανάλωση. 

Μάλιστα, τα περισσότερα υβριδικά αυτοκίνητα παρέχουν και κάποιο γραφικό, είτε στην οθόνη infotainment είτε στον ψηφιακό πίνακα οργάνων, που σου δείχνει πώς λειτουργεί το σύστημα.

the infotainment screen of a hybrid car showing the energy flow

Σε αυτά τα συστήματα, η πρωτοπόρος εταιρεία είναι η Toyota, που πρώτη εφηύρε και εξέλιξε την τεχνολογία των υβριδικών με το Prius. Έκτοτε, βέβαια, έχουν εξελιχθεί και άλλες εταιρείες όπως η Honda και η Suzuki, ενώ ακολουθούν και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Renault, της οποίας το πρόσφατο Renault Arkana σημείωσε μεγάλη επιτυχία.  

 

3. Plug-in Υβριδικά (Plug-in Hybrid ή PHEV)

Τα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα είναι αυτά που, όπως λέει το όνομά τους, χρειάζονται φόρτιση καθώς ο ηλεκτροκινητήρας τους εξαρτάται από μεγαλύτερη μπαταρία. 

Το πλεονέκτημα που κερδίζουν με αυτό είναι ότι σου προσφέρουν τη δυνατότητα να κινηθείς ηλεκτρικά για μεγαλύτερη απόσταση (μέσος όρος γύρω στα 50-60 χλμ. ανάλογα με το μοντέλο). Ο ηλεκτροκινητήρας τους είναι αρκετά ισχυρός και για αυτό δεν χρειάζεται το σύστημα να καταφύγει στον θερμικό κινητήρα για να «πιάσει» μεγαλύτερες ταχύτητες. 

Με άλλα λόγια, ένα plug-in υβριδικό αυτοκίνητο μπορεί να σου χαρίσει μηδενική κατανάλωση σε ταξίδια εντός πόλης γι’ αυτό και αυτού του τύπου τα οχήματα έχουν τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου στα υβριδικά. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ότι θα φορτίσεις την μπαταρία -σε διαφορετική περίπτωση το σύστημα θα λειτουργεί ως αμιγώς υβριδικό.

a woman charging her plug-in hybrid car

Τα plug-in υβριδικά είναι κατά κανόνα πιο ακριβά από τα αμιγώς υβριδικά, έχουν όμως δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: 

  • Συμφέρουν φορολογικά, αφού μπορούν να προσφέρουν φοροελαφρύνσεις σε εταιρείες που δίνουν το αυτοκίνητο ως παροχή σε είδος στους εργαζομένους τους (benefit in kind taxation). Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση, επωφελείται τόσο η εταιρεία όσο και ο εργαζόμενος.
  • Προσφέρουν επιδόσεις, χάρη στη συνδυαστική δύναμη του θερμικού και του ηλεκτρικού κινητήρα εξασφαλίζουν περισσότερη ιπποδύναμη, πιο υψηλές τελικές αλλά και ροπή που ξεκινάει από το πρώτο δευτερόλεπτο, κάτι που μεταφράζεται σε εντυπωσιακη επιτάχυνση. 

Τέλος, τα plug-in υβριδικά μπορούν να συνδυαστούν και με diesel κινητήρες, όπως στις phev εκδόσεις του Land Rover Range Rover Evoque και του Mercedes GLC. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να το βρεις και στα mild hybrid, όμως δεν υπάρχει (τουλάχιστον προς το παρόν) στα αμιγώς υβριδικά. Αυτό σημαίνει ότι ένα plug-in υβριδικό diesel θα έχει ακόμα καλύτερη κατανάλωση για μεγάλες αποστάσεις.

 

Bonus κατηγορία: Μικρο-Υβριδικά (Micro-Hybrid)

Υπάρχει και μία κατηγορία υβριδικών που την αναφέρουμε περισσότερο σαν fun-fact και αυτή είναι τα μικρο-υβριδικά, τα οποία με χαρά σε ενημερώνουμε ότι τα έχεις οδηγήσει ήδη. 

Τα αυτοκίνητα με το σύστημα Start-Stop εκμεταλλεύονται υβριδικές τεχνολογίες και χρησιμοποιούν μια μπαταρία 12V για να μπορούν να λειτουργούν τα φώτα, το ραδιόφωνο και τους υαλοκαθαριστήρες, παρόλο που απενεργοποιείται ο κινητήρας.

 

Διάρκεια ζωής μπαταρίας υβριδικού αυτοκινήτου

Όσον αφορά τη συντήρηση, τα υβριδικά έχουν τις ίδιες ανάγκες με τα συμβατικά και δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις μια περιουσία στα συνεργεία. Βέβαια, εάν έχεις το υβριδικό σου με instacar leasing, τότε αυτό δεν σε νοιάζει, αφού έχεις καλυμμένα τα κόστη συντήρησης και τα τακτικά σέρβις.

a man charging a plug-in hybrid car

Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι οι μπαταρίες είναι φτιαγμένες για να διαρκέσουν όσο και το αυτοκίνητο και ότι δεν θα χρειαστεί να την αλλάξεις ποτέ. 

Επιπλέον, στα αμιγώς υβριδικά δεν υπάρχουν οδηγίες για το πώς να συντηρήσεις καλύτερα την μπαταρία αφού πρόκειται για μια αυτοφορτιζόμενη μπαταρία. Για τα plug-in υβριδικά, από την άλλη, ισχύει ότι και για τα ηλεκτρικά, δηλαδή πρέπει να ξέρεις τον τύπο φορτιστή που χρειάζεσαι και όσο μπορείς να μην αφήνεις τη μπαταρία να φορτίζει όταν έχει φτάσει το 100%.

 

Μειονεκτήματα υβριδικών αυτοκινήτων
 

  • Μικρότερη ισχύς: Ένα μειονέκτημα των υβριδικών αυτοκινήτων είναι ότι συνήθως έχουν μικρότερη ισχύ από τα αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα. Γενικότερα, κύριο μέλημα των μηχανικών είναι να εξασφαλίσουν οικονομία και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

    Οι ηλεκτροκινητήρες των υβριδικών έχουν χαμηλότερη ισχύ από αυτούς των ηλεκτρικών και ο θερμικός κινητήρας τους είναι κατά κανόνα πιο αδύναμος από αυτόν τον συμβατικών. Ωστόσο, όπως είπαμε και παραπάνω αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει στην περίπτωση των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων.
     
  • Κόστος απόκτησης: Είτε πρόκειται για αγορά, είτε πρόκειται για leasing αυτοκινήτου θα παρατηρήσεις ότι οι τιμές των υβριδικών είναι αισθητά πιο υψηλές από αυτές των συμβατικών (ειδικά αν μιλάμε για plug-in υβριδικά). 

    Παρόλα αυτά, όσον αφορά τα αμιγώς υβριδικά πρόκειται για ένα κόστος που κάνει σύντομα απόσβεση από την οικονομία που εξασφαλίζει στα καύσιμα, αφού μπορείς να δεις τη μισή μέση κατανάλωση ό,τι τα αντίστοιχα μοντέλα συμβατικής τεχνολογίας. Ειδικότερα, στα plug-in υβριδικά υπάρχουν και φορολογικά οφέλη που ισορροπούν το κόστος απόκτησης.  
     
  • Οδική συμπεριφορά: Οι εναλλαγές ανάμεσα στη λειτουργία του θερμικού και του ηλεκτρικού κινητήρα γίνονται ανεπαίσθητα και δεν επηρεάζουν την οδηγική αίσθηση. Υπάρχουν όμως δύο χαρακτηριστικά που την επηρεάζουν.

    Αφενός, έχουν συνήθως αυξημένο βάρος κάτι που αν δεν διαχειριστεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κλίση στις στροφές και σε μικρότερες επιδόσεις. Αφετέρου, συνδυάζονται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο για κάποιους είναι πιο άνετο, αλλά για άλλους μειώνει τη συνολική οδηγική ευχαρίστηση και σχέση με το αυτοκίνητο.
     
  • Μικρότεροι χώροι: Ο επιπλέον κινητήρας καταλαμβάνει χώρο και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί σε μείωση της χωρητικότητας του πορτμπαγκάζ. Αυτό συνήθως το συναντάμε στις περιπτώσεις των Plug-in υβριδικών και πολύ πιο σπάνια στα ήπια και αμιγώς υβριδικά.

Πλεονεκτήματα υβριδικών αυτοκινήτων

the categories of hybrid cars

  • Κόστος κίνησης: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των υβριδικών αυτοκινήτων είναι ότι έχουν ουσιαστική διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου, αφού η μέση κατανάλωση μπορεί να φτάσει μέχρι και το μισό της αντίστοιχης συμβατικής. Αυτό συμβαίνει ακόμα και στα ήπια υβριδικά μοντέλα, αν και σε μικρότερο βαθμό.
     
  • Φορολογικά και άλλα οφέλη: Όφελος θα έχει κάποιος που θα αγοράσει υβριδικό αυτοκίνητο, εφόσον θα έχει μικρότερα τέλη κυκλοφορίας (όσοι κάνουν leasing έχουν ήδη ξεχάσει τι σημαίνει αυτή η λέξη). Στην περίπτωση των plug-in υβριδικών, φορολογικό όφελος έχουν και αυτοί που μισθώνουν αυτοκίνητο είτε ως ιδιώτες, είτε ως εταιρεία, αφού θα έχουν φοροελαφρύνσεις.
     
  • Βιώσιμη οδήγηση: Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον αφού χάρη στην οικονομικότερη κατανάλωση του καυσίμου αφενός παράγουν λιγότερους ρύπους και αφετέρου χρησιμοποιούν λιγότερα ορυκτά καύσιμα. Από τους τρεις τύπους, ο πιο φιλικός προς το περιβάλλον είναι ο αμιγώς υβριδικός αφού η αυτοφορτιζόμενη μπαταρία δεν χρειάζεται επιπλέον ενέργεια για να φορτίσει.
     
  • Άνετη οδήγηση: Όπως είπαμε και πιο πάνω, η εναλλαγή στη λειτουργία ανάμεσα στους δύο κινητήρες γίνεται τόσο ομαλά που δεν την καταλαβαίνει κανείς. Τα υβριδικά είναι επίσης άνετα στην οδήγηση, καθώς έχουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο κάνει την οδήγηση αναμφίβολα πιο εύκολη. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα των υβριδικών που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε πόλεις, αλλά και σε περιοχές με πολλές ανηφόρες και κατηφόρες.
     
  • Αθόρυβη οδήγηση: Η λειτουργία του αθόρυβου ηλεκτροκινητήρα μέσα στην πόλη μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της ηχορύπανσης στις μεγαλουπόλεις. 

Φυσικά, μπορείς να βρεις μια μεγάλη ποικιλία από υβριδικά αυτοκίνητα για αγορά από τo instacar. 

Δες Αυτοκίνητα σαν Καινούργια για Αγορά

 

Τελικά αξίζουν τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Όπως πάντα, η απάντηση για το αν αξίζει κάτι ή όχι, έχει περισσότερο να κάνει με τις ανάγκες του καθενός. Σε κάποιες συνθήκες τα υβριδικά είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή, όπως εάν κινείσαι καθημερινά στην πόλη. 


driving a hybrid car

Τα υβριδικά είναι κατασκευασμένα ακριβώς για αυτή τη συνθήκη αφού η ενέργεια που αναγεννάται από την πέδηση και το ρολάρισμα είναι αρκετή για να φορτίσει την μπαταρία και να κινείσαι με ελάχιστη κατανάλωση, ειδικά στο σταμάτα-ξεκίνα της κίνησης. 

Ωστόσο, εάν κάνεις μεγάλες αποστάσεις στον αυτοκινητόδρομο, δεν θα δεις ουσιαστική διαφορά στην κατανάλωση, αφού η ενέργεια που αποθηκεύεται μόνο από το ρολάρισμα των τροχών δεν είναι αρκετή για να φορτίζει την μπαταρία. Έτσι, στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα κινείσαι με τον θερμικό κινητήρα, ο οποίος θα έχει και το έξτρα βάρος του υβριδικού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, εμείς θα σε συμβουλεύαμε να βρεις κάποια από τις επιλογές μας σε diesel αυτοκίνητα

Τέλος, εάν είσαι άνθρωπος που θέλει ταχύτητα και επιδόσεις, τότε τα αμιγώς υβριδικά μάλλον δεν θα σου προσφέρουν την ίδια ευχαρίστηση, επομένως καλύτερα να κοιτάξεις για κάποια επιλογή σε Plug-in υβριδικό. 

 

Είτε αποφασίσεις να ακολουθήσεις την τάση των υβριδικών, είτε προτιμήσεις να παραμείνεις στα συμβατικά, εμείς στο #instateam είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε κάθε ανάγκη μετακίνησής σου. Επιπλέον, έχεις επιλογές για leasing ή να αγοράσεις αυτοκίνητο σαν καινούργιο.

Και αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μην διστάσεις να μας στείλεις email στο [email protected] ή να μας καλέσεις στο 210 6107283. Κάνε μας και ένα follow στα Social media (Facebook, Instagram και Tik Tok), όπου ανεβάζουμε περισσότερο υλικό. 

Δες και το blog μας, για να διαβάζεις και άλλα τέτοια άρθρα. Τέλος αν θέλεις μπορείς να κάνεις και subscribe στο κανάλι μας στο YouTube. Τα λέμε στα επόμενα!

Τελευταίαάρθρα.