Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

a man taking tax advise from a woman

Leasing, φορολογία κι επιχειρήσεις

instateam

10 ερωτήσεις και απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις 

Leasing ή αγορά αυτοκινήτου; Τι συμφέρει μια επιχείρηση; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχεις φορολογικά οφέλη μέσα από το leasing; Το #instateam συγκέντρωσε όλες τις απορίες σε μια λίστα και σου παρουσιάζει όσα πρέπει να γνωρίζεις για το leasing για επιχειρήσεις το 2024. 


Παρακάτω, θα βρεις 10 ερωτήσεις που ακούμε συχνά και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε κι εσένα. Όμως να θυμάσαι ότι όσα διαβάζεις σε αυτό το άρθρο είναι το αποτέλεσμα της δικής μας εμπειρίας και έρευνας. Η κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες και πριν κάνεις οποιοδήποτε βήμα, καλό είναι να συμβουλευτείς το λογιστικό σου γραφείο. Πάμε, λοιπόν, να τα δούμε:

 

Συμφέρει το leasing ή αγορά αυτοκινήτου την επιχείρησή μου; 

Γενικότερα, το leasing είναι μια συμφέρουσα επιλογή αφού προσφέρει περισσότερα προνόμια από την αγορά, όπως κάλυψη μικτής ασφάλισης, κόστη συντήρησης, αλλαγής ελαστικών και τέλη κυκλοφορίας. Το leasing συχνά χρησιμοποιείται για φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς το μίσθωμα του αυτοκινήτου μπορεί να δηλωθεί ως έξοδο της επιχείρησης (βλ. παρακάτω). Τέλος, ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι στο leasing δεν “ξεμένεις” από αυτοκίνητο λόγω βλάβης εφόσον σε περίπτωση που αναγκαστείς να αφήσεις το όχημά σου στο συνεργείο για περισσότερες από 3 ημέρες, τότε σου παρέχεται όχημα αντικατάστασης για όσο καιρό το χρειάζεσαι.

instacar tip: Στο instacar, έχεις ένα ακόμα πολύ σημαντικό προνόμιο, αυτό της αλλαγής αυτοκινήτου. Τώρα δε χρειάζεται να δεσμευτείς με ένα όχημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείς να αλλάξεις το αυτοκίνητο της επιχείρησής σου αν αλλάξουν οι ανάγκες σου. Αν χρειαστείς κάτι μεγαλύτερο, αν χρειαστείς περισσότερα οχήματα ή αν θες ακόμα και να διακόψεις το συμβόλαιό σου δεν υπάρχουν δεσμεύσεις και περιορισμοί.

a piggy bank and a suzuki swift

 

Μπορεί η αγορά αυτοκινήτου να επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά της επιχείρησής μου; 

Μια επιχείρηση χρειάζεται ρευστότητα για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της. Ένα αυτοκίνητο, από την άλλη, είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που δεσμεύσει σημαντικό μέρος του κεφαλαίου. Ακόμα και αν επιλέξεις να αποκτήσεις αυτοκίνητο με δόσεις, τότε θα χρειαστεί να προκαταβάλεις ένα μεγάλο ποσό. Στην περίπτωση του leasing, όμως, το ποσό της προκαταβολής είναι μικρότερο από αυτό που απαιτεί η αγορά. Έτσι δεν επηρεάζει σημαντικά τη ρευστότητα της επιχείρησης. 

instacar tip: Στο instacar, η προκαταβολή δεν ήταν και δε θα είναι ποτέ απαραίτητη. Έχεις βεβαια το δικαίωμα να δώσεις προκαταβολή για να ξεκινήσεις τη μίσθωσή σου κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο πραγματική μείωση της μηνιαίας συνδρομής σου. Μπες στον στόλο του instacar, βρες το όχημα που επιθυμείς και δες πώς η προκαταβολή μπορεί να μειώσει το μίσθωμά σου. 

 

Τι προνόμια προσφέρει το leasing στην επιχείρησή μου;

Το μηνιαίο μίσθωμα περιέχει όλα τα έξοδα συντήρησης του αυτοκινήτου, δηλαδή καλύψεις μικτής ασφάλισης, τακτικά σέρβις, κόστος αλλαγής ελαστικών και τέλη κυκλοφορίας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αφενός σημαίνει ότι έχεις απόλυτο έλεγχο των εξόδων της επιχείρησής σου και περιορίζεις σημαντικά τις δυσάρεστες οικονομικές εκπλήξεις, που μπορούν να προκύψουν από ένα όχημα. Αφετέρου και (ίσως σημαντικότερο), σημαίνει ότι γλιτώνεις χρόνο, αφού δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με όλα αυτά. Με απλά λόγια, το leasing είναι μια διαδικασία απόκτησης αυτοκινήτου που σου γλιτώνει χρήματα, χρόνο και άγχος. 

instacar tip: Στο instacar γλιτώνεις ακόμα περισσότερο χρόνο, αφού απλοποιήσαμε όλες τις διαδικασίες απόκτησης αυτοκινήτου. Μπορείς να ξεκινήσεις άμεσα χωρίς γραφειοκρατία και εμπλοκή τραπεζών και με 100% online διαδικασία.

 

 

Τι είναι το ρίσκο υποτίμησης; Και πώς επηρεάζει την επιχείρησή μου; 

Ένα αυτοκίνητο χάνει την αξία του ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα. Η υποτίμηση της αξίας γίνεται είτε γραμμικά με το πέρασμα του χρόνου, είτε εκθετικά στην περίπτωση ατυχήματος. Έτσι καταλήγεις να έχεις ένα περιουσιακό στοιχείο στην εταιρεία σου το οποίο χάνει συνεχώς την αξία του και όσο περνάει ο καιρός χρειάζεται όλο και περισσότερα χρήματα για να συντηρηθεί. Στην περίπτωση του leasing, ξεχνάς μια για πάντα αυτό το ρίσκο. Παράλληλα, το leasing σου δίνει δυνατότητα να ανανεώνεις αυτοκίνητο κάθε 3 με 4 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να δεις πραγματική οικονομία στα καύσιμα εφόσον τα πιο σύγχρονα οχήματα έχουν πιο οικονομικούς κινητήρες. Και μην ξεχνάς ότι ένα καινούργιο αυτοκίνητο είναι πιο ασφαλές, αφού τα σύγχρονα οχήματα είναι εξοπλισμένα με περισσότερα και εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού.

instacar tip: Με το ευέλικτο leasing του instacar δεν έχεις τις δεσμεύσεις 3 ή και περισσότερων ετών όπως στο παραδοσιακό leasing. Ακόμα και στα πακέτα συνδρομής ορισμένου χρόνου (12 ή 24 μηνών) μπορείς είτε να αλλάξεις το αυτοκίνητο που μισθώνεις, είτε να διακόψεις τη μίσθωσή σου οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς κάποιο πρόστιμο, καλύπτοντας απλώς τη διαφορά στα μισθώματα σε σχέση με την τιμή του πακέτου «Μήνα-μήνα».

 

a man doing his taxes with a laptop, pen and paper

 

Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση ένα αυτοκίνητο leasing;

Δύο είναι οι βασικοί τρόποι, είτε ως αυτοκίνητο που καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησης (tool car), είτε ως benefit για τους εργαζομένους. Και στις δύο περιπτώσεις, το μίσθωμα του αυτοκινήτου μπορεί να δηλωθεί στα έξοδα της επιχείρησής σου ώστενα μειώσεις τα φορολογητέα κέρδη σου. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δικαιολογήσεις επιπλέον έξοδα μετακινήσεων που σκοπό έχουν να αυξήσουν τις δραστηριότητες της επιχείρησης ή να εξυπηρετήσουν τους πελάτες σου. Το μίσθωμα περνάει στα έξοδα της επιχείρησής σου, όμως ο ΦΠΑ δεν εκπίπτει παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.  

instacar tip: Τα φορολογικά οφέλη δεν αφορούν μονάχα μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και μονοπρόσωπες (ΙΚΕ, ΟΕ, Ατομικές) ή και ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αυτή την περίπτωση, το leasing συμφέρει ακόμα περισσότερο, αφού εάν ο ίδιος ο επιχειρηματίας κάνει χρήση του αυτοκινήτου μπορεί να δικαιολογήσει περισσότερα έξοδα.

 

Τι μπορείς να δικαιολογήσεις ως αυτοκίνητο- εργαλείο (tool-car);

Μπορείς να δικαιολογήσεις την ανάγκη της επιχείρησής σου για ένα εταιρικό αυτοκίνητο αν υποστηρίξεις ότι συμβάλει στην κερδοφορία της ή την εξυπηρέτηση των πελατών σου. Με αυτόν τον τρόπο συμπεριλαμβάνεις το μίσθωμα του αυτοκινήτου στα έξοδα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον νόμο, τα έξοδα της επιχείρησης χρειάζεται: 

  • Να πραγματοποιούνται για το συμφέρον του επιτηδευματία ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές του
  • Να αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή
  • Να εμφανίζονται στα λογιστικά βιβλία της περιόδου στην οποία πραγματοποιούνται και να αποδεικνύονται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Ως προς το μισθωμένο αυτοκίνητο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απλά εφόσον η συναλλαγή γίνεται μέσω τράπεζας και η εφορία δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δαπάνη. Η μετακίνηση είναι αυτονόητη ανάγκη για κάθε επαγγελματία και έτσι μπορείς να περάσεις κανονικά το μίσθωμα στο τιμολόγιο των εξόδων για να αναγνωριστεί ολόκληρο ως έξοδο. 

instacar tip: Στο instacar βρίσκεις περισσότερες επιλογές επαγγελματικού αυτοκινήτου, αφού στον στόλο μας θα βρεις από μικρά διθέσια microcars έως 9θέσια βαν μεταφοράς και από premium SUVs έως ηλεκτρικά golf karts. Οι περισσότερες επιλογές οχημάτων ισοδυναμούν με περισσότερους τρόπους να καλύψεις τις ανάγκες της επιχείρησής σου. 

 

Επηρεάζει η χρονομίσθωση επιχειρηματικού αυτοκινήτου τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος;

Σε αντίθεση με την παροχή αυτοκινήτου ως benefit, εάν χρησιμοποιείς ο ίδιος το όχημα δεν υπάρχει πρόσθετος φόρος εισοδήματος (παροχή σε είδος- benefit in kind taxation) . Όμως, θέλει προσοχή γιατί ισχύουν και στην περίπτωση του leasing οι προϋποθέσεις για τεκμήριο και για τον πιθανό φόρο πολυτελείας. Με άλλα λόγια, δεν απαλλάσσεσαι από την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης (τεκμήριο) και τον ενδεχόμενο φόρο πολυτελείας που μπορεί να έχει το αυτοκίνητο που θα επιλέξεις. 

instacar tip: Ο φόρος πολυτελείας επιβαρύνει αυτοκίνητα με κυβισμό μεγαλύτερο από 1929cc, στο instacar μπορείς να μισθώσεις αυτοκίνητα με λιγότερα ή περισσότερα κυβικά σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. 

 

a female figure gving a toy Fiat 500 and a car key to a man

 

Μπορώ να παρέχω εταιρικό αυτοκίνητο ως benefit για υπαλλήλους

Ένας άλλος τρόπος που μπορείς να αξιοποιήσεις ένα όχημα είναι να το δικαιολογήσεις ως benefit σε υπαλλήλους της επιχείρησής σου. Ένα αυτοκίνητο ως benefit συμφέρει τόσο τον εργοδότη, όσο και τον εργαζόμενο. Από την πλευρά του επιχειρηματία, προσφέρει ένα προνόμιο στον εργαζόμενο που κάνει πιο ελκυστική τη θέση εργασίας, ενώ χρησιμοποιεί το μίσθωμα στα έξοδα της επιχείρησης για να μειώσει τα φορολογητέα κέρδη. Από την πλευρά του, ο εργαζόμενος μπορεί να καλύψει τη βασική ανάγκη της μετακίνησης, χωρίς να ανεβαίνει φορολογική κλίμακα. Μάλιστα εάν το παρεχόμενο αυτοκίνητο παράγει έως 50gr/km CO2 και έχει ΛΤΠ (Λιανική Τιμή προ Φόρων) έως 40.000€, ο εργαζόμενος δεν καταγράφει επιπλέον εισόδημα στη φορολογική του δήλωση.

instacar tip: Στον στόλο του instacar θα βρεις πληθώρα αυτοκινήτων με εκπομπές CO2 μικρότερες από 50gr/km, καθώς και αυτοκίνητα ηλεκτρικά ή υβριδικά για να εξασφαλίσεις ακόμα περισσότερη οικονομία. 

 

Πώς υπολογίζεται το επιπλέον εισόδημα στη φορολογική δήλωση του εργαζομένου από τη χρήση εταιρικού αυτοκινήτου; 

Από τις αρχές του 2020 ισχύει νέο καθεστώς για τις παροχές σε είδος, το οποίο υπολογίζει διαφορετικό συντελεστή με βάση μια κλίμακα. Η κλίμακα είναι η εξής: 

  • για ΛΤΠΦ έως 14.000 ευρώ συντελεστής 4% της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα,
  • για ΛΤΠΦ από 14.001 έως 17.000 ευρώ συντελεστής 20% της ΛΤΠΦ,
  • για ΛΤΠΦ από 17.001 έως 20.000 ευρώ συντελεστής 33% της ΛΤΠΦ,
  • για ΛΤΠΦ 20.001 έως 25.000 ευρώ συντελεστής 35% της ΛΤΠΦ,
  • για ΛΤΠΦ από 25.001 έως 30.000 ευρώ συντελεστής 37% της ΛΤΠΦ,
  • για ΛΤΠΦ πλέον των 30.001 ευρώ, συντελεστής 20% της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα αυτοκίνητο όπως το Opel Corsa με ΛΤΠΦ γύρω στις 18.500€, το επιπλέον ετήσιο εισόδημα θα υπολογιστεί ως εξής: 

  • 14.000€ με συντελεστή 4% στα 560€
  • 3.000€ με συντελεστή 20%, στα 600€
  • 1.500€ με συντελεστή 33% στα 495€ 

Συνεπώς, η αξία παραχώρησης θα είναι 1.655€.
Αυτό όμως όπως είπαμε παραπάνω δεν ισχύει για αυτοκίνητα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάτω από 50gr/km καθώς σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται να καταγραφεί ως επιπλέον εισόδημα. 

instacar tip: Μπορείς να ζητήσεις τη ΛΤΠΦ του αυτοκινήτου που θέλεις να μισθώσεις από το instacar, ώστε να γνωρίζεις αν σε συμφέρει φορολογικά. 

 

a man with a white shirt driving a car

 

Γιατί το instacar είναι η καλύτερη λύση για την επιχείρησή μου;

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το instacar από τις παραδοσιακές εταιρείες leasing: 

α) Δεν χρειάζεσαι προκαταβολή για να ξεκινήσεις: Για να ξεκινήσεις τη μισθωση σε μια παραδοσιακή εταιρεία leasing, χρειάζεσαι ένα ποσό ίσο περίπου με το 20-25% της αξίας του αυτοκινήτου, δηλαδή να δεσμεύσεις το κεφάλαιό σου. Στο instacar, η προκαταβολή δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ απαραίτητη, έτσι μπορείς να κρατήσεις αυτό το κεφάλαιο για να το διαθέσεις στην επιχείρησή σου.

β) Ευελιξία συμβολαίου: Στις παραδοσιακές εταιρείες leasing υπάρχουν τα κλειστά συμβόλαια τα οποία είναι από 2 έτη και πάνω. Αυτά τα συμβόλαια σε δεσμεύουν με μια μεγάλη ρήτρα λήξης συμβολαίου και έτσι δεν μπορείς να λήξεις τη μίσθωση εάν αλλάξουν οι ανάγκες της επιχείρησής σου. Στο instacar είμαστε ευέλικτοι, άρα διατηρείς ακόμα και στα πακέτα ορισμένου χρόνου το δικαίωμα να διακόψεις τη μίσθωσή σου.

γ) Δυνατότητα αλλαγής αυτοκινήτου: Στο instacar σου δίνουμε το προνόμιο να αλλάξεις το αυτοκίνητο που μισθώνεις αν αλλάξουν οι ανάγκες της επιχείρησής σου. Έτσι αν η επιχείρησή σου, χρειάζεται για παράδειγμα ένα μεγαλύτερο όχημα, μπορείς να κάνεις την αλλαγή με τις πιο απλές διαδικασίες. 

instacar tip:Στο instacar απλοποιήσαμε όλες τις διαδικασίες μίσθωσης αυτοκινήτου συμπεριλαμβανομένης και της εμπλοκής τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουμε τη δυνατότητα ακόμα και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις να αποκτήσουν αυτοκίνητα με leasing.

 

Τελευταίαάρθρα.