Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

πλύσιμο αυτοκινήτου

Επαγγελματικό πλύσιμο αυτοκινήτου στο σπίτι

instateam

Λένε πως η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Και η αλήθεια είναι πως, ένα καθαρό, φρεσκοπλυμένο αυτοκίνητο επιβεβαιώνει τη ρήση αυτή. Φαντάσου να το έχεις πλύνει και μόνος σου. Το πλύσιμο αυτοκινήτου είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία, μία τελετή θα μπορούσε να πει κανείς, της οποίας το αποτέλεσμα σε δικαιώνει. Εκτός αυτού, το περιποιείσαι και καλύτερα. Βέβαια, είναι πολύ εύκολο με λάθος χειρισμό και χρήση ακατάλληλων υλικών να υπάρξουν ζημιές στο χρώμα του αυτοκινήτου, ζημιές που θα μειώσουν τον χρόνο ζωής του χρώματος και θα “τσαλακώσουν” την εικόνα του. 

 

Γι’ αυτό η ομάδα του instacar, θα αναλύσει παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να κάνεις το καλύτερο πλύσιμο αυτοκινήτου και να περιποιηθείς με “στοργή και proderm” (κράτα την στοργή, το proderm δεν θα το χρειαστούμε) το αγαπημένο σου αυτοκίνητο. Βάλε πρόχειρα ρούχα και πάμε να κάνουμε το αυτοκίνητό σου σαν καινούργιο!


 

Πλύσιμο αυτοκινήτου - τα basics 

 

Προτού προχωρήσουμε σε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Αρχικά, πρέπει να επιλέξεις ένα σκιερό μέρος για το πλύσιμο του αυτοκινήτου σου και αυτό γιατί ο ήλιος είναι πολύ πιθανό να στεγνώνει τις επιφάνειες του αυτοκινήτου και να δημιουργούνται στίγματα από τα καθαριστικά. Φυσικά, το να βρίσκεστε, εσύ και το αυτοκίνητο υπό σκιά, θα κάνει και λιγότερο δύσκολη τη διαδικασία για σένα. Ακόμη, φρόντισε να υπάρχει εκεί κοντά μία παροχή νερού και ιδανικά μία αποχέτευση ή μια μικρή κλίση στο έδαφος, ώστε να απομακρύνονται τα νερά. 

 

Εάν πριν το καθάρισμα του αυτοκινήτου σου, έχεις κάνει τις βόλτες σου, μην σπεύσεις να το πλύνεις. Άσε το αυτοκίνητο 1-2 ώρες τουλάχιστον, για να κρυώσει πλήρως, ανάλογα πάντα την εποχή και την απόσταση, που έχεις διανύσει πριν. Πέρα από το γεγονός ότι το νερό θα εξατμίζεται, όσο οι επιφάνειες του αυτοκινήτου είναι ζεστές, υπάρχει κίνδυνος για το σύστημα των φρένων και πιο συγκεκριμένα για τις δισκόπλακες. Αυτές, θα έχουν αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες και η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας με το δροσερό νερό που θα πέσει επάνω, θα έχει ως αποτέλεσμα να στραβώσουν. 

 

Το παραπάνω αποτελεί ένα πολύ συχνό λάθος, που γίνεται ακόμα και από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο πλύσιμο αυτοκινήτου. Με σκοπό να πλύνουν μεγαλύτερο όγκο οχημάτων, δεν περιμένουν να κρυώσει το αυτοκίνητο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν έλλειψη χώρου και τα πλένουν, τα στεγνώνουν και τα παρκάρουν εκτεθειμένα στον ήλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 


 

Πλύσιμο αυτοκινήτου - εξοπλισμός 

 

πλύσιμο αυτοκινήτου εξοπλισμός

 

Αφού, λοιπόν, βρήκες το κατάλληλο μέρος, ας δούμε τι εξοπλισμό θα χρειαστείς για να πλύνεις το όχημά σου, σαν επαγγελματίας. Ξεκινώντας, θα χρειαστείς : 

 

  • Πλυστικό μηχάνημα ή λάστιχο. Με ένα πλυστικό - πιεστικό μηχάνημα θα κάνεις την δουλειά σου πιο εύκολη και θα πετύχεις ένα καλύτερο αποτέλεσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως με ένα απλό λάστιχο δεν θα τα καταφέρεις εξίσου. Στην αγορά θα βρεις μία μεγάλη γκάμα από μηχανήματα και σε μεγάλο εύρος τιμών. Μην σκεφτείς το κόστος και επένδυσε σε ένα ποιοτικό και αξιόπιστο, αφού μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για επιπλέον εργασίες, όπως να πλύνεις τον κήπο σου, τα μπαλκόνια σου, το γκαράζ σου κλπ. 

 

  • Γάντι πλυσίματος ή σφουγγάρι. Υπάρχουν ειδικά σφουγγάρια και γάντια πλυσίματος από μικροΐνες ή μαλλί προβάτου (ναι, καλά διάβασες) στο εμπόριο, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να έρχονται σε επαφή με τις επιφάνειες των αυτοκινήτων, χωρίς να προκαλούν φθορές. Πάρε 2, ένα για τις ζάντες και τα χαμηλά μέρη του αυτοκινήτου και ένα για το υπόλοιπο αμάξωμα. Θα καταλάβεις παρακάτω γιατί.

 

  • Σαπούνι για πλύσιμο αυτοκινήτου. Ξέχνα το AVA, το Fairy (εδώ δεν συμφέρει), το σαπούνι χεριών και όποιο άλλο σαπούνι ή σαμπουάν βρεις μπροστά σου. Όπως καταλαβαίνεις, αυτά δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και μπορούν να κάνουν ζημιά στο χρώμα του αυτοκινήτου. Βρες ένα κατάστημα με είδη αυτοκινήτου και αγόρασε ένα ειδικό σαμπουάν αυτοκινήτου για πλύσιμο στο χέρι.

 

  • Ειδικό καθαριστικό τζαμιών. Αυτό είναι για σένα που θέλεις το “extra mile”. Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και με ένα αντίστοιχο καθαριστικό οικιακής χρήσης, αλλά εμείς θέλουμε να έχεις το μέγιστο αποτέλεσμα. 

 

  • Καθαριστικό ζαντών και θόλων. Οι ζάντες και οι θόλοι ίσως αποτελούν τα πιο βρώμικα μέρη του αυτοκινήτου. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν την πιο άμεση επαφή με τον δρόμο, τα νερά κλπ και γιατί η χρήση των φρένων παράγει ρύπους - σκόνη (από την τριβή που προκαλείται με την επαφή της δισκόπλακας με τα τακάκια μόλις πατήσουμε το πεντάλ του φρένου). Εδώ, λοιπόν, εάν θέλεις να καθαρίσεις σε βάθος τις ζάντες σου και να τις φρεσκάρεις, ένα ειδικό καθαριστικό είναι απαραίτητο. Συνήθως, το ψεκάζεις κατευθείαν σε ζάντες και θόλους, το αφήνεις 2-5 λεπτά να δράσει και έπειτα ξεπλένεις. Η διαδικασία είναι αρκετά satisfying. Προτού κάνεις οτιδήποτε, ακολούθησε τις οδηγίες της συσκευασίας. Δοκίμασέ το και θα μας θυμηθείς.

 

  • Βούρτσα καθαρισμού ζαντών. Must have σύνεργο! Σε συνδυασμό με το καθαριστικό, που αναφέραμε παραπάνω, θα νομίζεις πως άλλαξες ζάντες!

 

  • Δύο κουβάδες(ιδανικά με πλέγμα συγκράτησης ρύπων). Ξέχνα τον κουβά, που χρησιμοποιείς για να σφουγγαρίσεις το σπίτι. Μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και με αυτόν, αλλά είπαμε πως θέλουμε να κάνεις “next level” πλύσιμο. Συνεπώς, θα χρειαστείς δύο κουβάδες για να εφαρμόσεις το λεγόμενο “two bucket method”. Τί είναι αυτό; Ουσιαστικά, στον έναν κουβά θα τοποθετήσεις νερό και σαπούνι και θα κάνεις αφρό ρίχνοντας νερό με πίεση και στον άλλο θα βάλεις σκέτο νερό. Κάθε φορά που θα πλένεις μία επιφάνεια, θα ξεπλένεις σχολαστικά το σφουγγάρι ή το γάντι στον κουβά με το νερό, για να φύγουν οι ρύποι και έπειτα θα το “βουτάς” στον κουβά με το ειδικό σαπούνι. Με αυτόν τον τρόπο θα αποβάλλεις από το σφουγγάρι υπολείμματα, που μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές στο χρώμα του αυτοκινήτου. 

 

  • Πανάκια μικροϊνών. Θα τα χρειαστείς κυρίως για τα τζάμια ή και το στέγνωμα του αυτοκινήτου. 

 

  • Πετσέτα στεγνώματος. Ναι, καλά διάβασες. Δεν πρόκειται για κάποια πετσέτα μπάνιου ή θαλάσσης αλλά για ειδική πετσέτα, εξτρα απορροφητική, που κάνει το στέγνωμα παιχνιδάκι. Μία άλλη λύση είναι και το κομπρεσέρ αέρα, αλλά μιλάμε για DIY πλύσιμο στο σπίτι. Πάντως, εάν έχεις, σκέψου το σοβαρά να ανοίξεις πλυντήριο αυτοκινήτων.


 

Let the party begin

 

Αφού είδαμε, ό,τι χρειάζεται να έχεις από εξοπλισμό για το σωστό πλύσιμο του αυτοκινήτου πάμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία βήμα - βήμα. Πρωτίστως, ξεκινάς πλένοντας τις ζάντες και τους θόλους του αυτοκινήτου. Εάν έχεις ειδικό καθαριστικό, το ψεκάζεις σε όλη την επιφάνεια της ζάντας, με ιδιαίτερη προσοχή να μην πάει στην επιφάνεια του ελαστικού, που “πατάει¨στον δρόμο, και στους θόλους. Το αφήνεις μερικά λεπτά να δράσει και ξεπλένεις. Έπειτα, κάνεις αφρό σε έναν κουβά με νερό και με το σφουγγάρι, που έχεις για τις ζάντες καθώς και την βούρτσα, τρίβεις τις επιφάνειες της ζάντας και ξεπλένεις. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία σε κάθε τροχό. Για τους θόλους χρειάζεσαι μία σκληρή βούρτσα με προέκταση για να τους καθαρίσεις σε βάθος. Εκτός από την ανάλογη βούρτσα, χρειάζεται υπομονή και επιμονή γιατί οι θόλοι είναι αρκετά δύσκολο case. 

 

Pro tip: Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικά γυαλιστικά για την εξωτερική επιφάνεια του ελαστικού, που τα κάνουν να φαίνονται σαν καινούργια. Αφού ολοκληρώσεις με το πλύσιμο, τόσο των ζαντών, όσο και του αμαξώματος, μπορείς να το εφαρμόσεις προσεκτικά στο “χείλος” του ελαστικού.

 

Ας περάσουμε στο αμάξωμα. Ετοιμάζεις τους κουβάδες, τον ένα με σαπούνι και νερό και τον άλλο με σκέτο νερό. Βρέχεις το αμάξωμα από πάνω προς τα κάτω και επιμένεις λίγο περισσότερο, όπου έχει υπολείμματα από κουτσουλιές, ρετσίνι κλπ. Στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε πώς δεν πρέπει η απόσταση από το λάστιχο και ιδιαίτερα το πιεστικό να είναι μικρότερη από 15 εκατοστά για την προστασία του χρώματος. Σφουγγάρι ανα χείρας και πιάνεις δουλειά. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πλένεις από πάνω προς τα κάτω με οριζόντιες κινήσεις και χωρίς να ασκείς μεγάλη πίεση. Be gentle! 

 

Στα χαμηλά, δηλαδή από τη μέση της πόρτας και κάτω αλλάζεις σφουγγάρι. Σε αυτά τα σημεία συσσωρεύονται περισσότεροι ρύποι και σκόνες, τις οποίες μπορεί να μαζέψει το σφουγγάρι και πλένοντας τις επιφάνειες να προκαλέσεις γρατσουνιές. Σε συμβουλεύουμε να σαπουνίζεις τμηματικά το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, σαπουνίζεις τον ουρανό, ξεπλένεις το σφουγγάρι και συνεχίζεις με το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Μην αφήνεις τις σαπουνάδες να στεγνώσουν πάνω στο αυτοκίνητο γιατί θα δημιουργηθούν στίγματα. 

 

Αφού σαπουνίσεις, αυστηρά με οριζόντιες και όχι κυκλικές κινήσεις, ξέπλυνε όλο το αυτοκίνητο σχολαστικά, πάλι από πάνω προς τα κάτω. Εάν έχεις πλυστικό μηχάνημα, ένα πολύ καλό αξεσουάρ είναι ο αφροποιητής. Τον τοποθετείς στο “πιστόλι”, φτιάχνεις τη σωστή αναλογία νερού και σαπουνιού(υπάρχει ειδικό σαπούνι για αφροποιητές) και περνάς όλο το αυτοκίνητο με τον λεγόμενο “snow foam”. Η εικόνα που προκύπτει είναι εντυπωσιακή, αλλά η διαδικασία διαφοροποιείται λίγο. Υπάρχουν πολλά tutorials ειδικών στο YouTube, που θα σε κατατοπίσουν. 

 

Έχοντας τελειώσει το ξέπλυμα του αυτοκινήτου, μετά έρχεται η ώρα για το στέγνωμα. Εδώ, η διαδικασία είναι απλή. Έχεις προμηθευτεί μια ειδική πετσέτα στεγνώματος, όπως προαναφέρθηκε. Απλώνεις στο αυτοκίνητο και τραβάς με προσοχή σκουπίζοντας, ουσιαστικά, το αυτοκίνητο. Πάλι από πάνω προς τα κάτω. Το ίδιο ισχύει εάν έχεις πανάκια μικροϊνών. Για τα τζάμια, ψέκασε με το ειδικό καθαριστικό και σκούπισε με μία πετσέτα μικροϊνών. 

 

πλύσιμο αυτοκινήτου - στέγνωμα

 

Πρακτικά, έχεις τελειώσει. Μαζεύεις τον εξοπλισμό και… μπορείς  να θαυμάσεις το αποτέλεσμα! Είσαι τελειομανής και θέλεις ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα; Σου έχουμε και συνέχεια. Και λέγεται πηλός, ή clay bar, στα αγγλικά. Πρόκειται όντως για ένα κομμάτι πηλού, που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των επικαθίσεων. Ψεκάζεις ένα ειδικό υγρό ή σαπουνόνερο και με οριζόντιες κινήσεις “τρίβεις”, με ήπια πίεση, τμηματικά το αμάξωμα και σκουπίζεις με μία πετσέτα. Έπειτα, μπορείς να κερώσεις το αυτοκίνητο με ένα υγρό κερί σε σπρέι για το τελικό φινίρισμα. Ωστόσο, αυτές είναι διαδικασίες, που απαιτούν μερικές γνώσεις, τις οποίες μπορείς μεν να βρεις στο διαδίκτυο, δεν θα τις εφαρμόσεις όπως ένας επαγγελματίας δε, και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο χρώμα του αυτοκινήτου σου.

 

Γι’ αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, σε συμβουλεύουμε να επισκεφθείς εξειδικευμένα καταστήματα - πλυντήρια αυτοκινήτων. Είναι ένας κλάδος, που έχει εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και εκτός από το κλασικό πλύσιμο μέσα - έξω και τον βιολογικό καθαρισμό, μπορείς να βρεις υπηρεσίες όπως πλύσιμο κινητήρα αυτοκινήτου, πλύσιμο αυτοκινήτου από κάτω, κεραμική επίστρωση κλπ. 



 

Το πλύσιμο αυτοκινήτου είναι μία διαδικασία, που πρέπει να γίνεται 2 φορές το μήνα, για την συντήρηση και διατήρηση του χρώματος στην καλύτερη δυνατή κατάσταση σε βάθος χρόνου. Αυτό μπορεί να αλλάξει, αν για παράδειγμα εντοπίσουμε στίγματα από περιττώματα πουλιών, από ρετσίνι ή σκόνη από έργα στο οδικό δίκτυο, λασποβροχή ή ακόμη και μία βόλτα σε εκτός δρόμου συνθήκες, εάν έχεις SUV και σου αρέσει η περιπέτεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όσο πιο γρήγορα αναλάβουμε δράση, τόσο το καλύτερο, ειδικά στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση. Για περισσότερο υλικό γύρω από το αυτοκίνητο, τη μικροκινητικότητα, ebikes και escooters, συμβουλές, ιδέες για ταξίδια και άλλα πολλά, δες το blog μας. Τα λέμε στα επόμενα! 

 

Τελευταίαάρθρα.