Instablog.

To Instacar διαφέρει από τις παραδοσιακές εταιρίες leasing αυτοκινήτων προσφέροντας ευελιξία και μοναδικές δυνατότητες για ιδιώτες και επαγγελματίες.

πλήρης οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου

Οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

instateam

Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν ανέβει αισθητά τα τελευταία χρόνια και η ανάγκη για αξιοπιστία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Για αυτόν τον λόγο, το #instateam έφτιαξε έναν (υπερ)πλήρη οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις. 


Και αν η πανδημία άφησε κάποια θετικά (τηλεργασία, αντισηπτικά σε κοινόχρηστους χώρους, βιντεοκλήση με παππούδες), αυτό που δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ στον Covid είναι η ραγδαία ανατίμηση των αυτοκινήτων. Λίγα χρόνια πριν μπορούσες να αγοράσεις οικογενειακό αυτοκίνητο με λιγότερα από 20.000€, τώρα αυτό είναι μακρινό όνειρο. 

Το αποτέλεσμα αυτή της πραγματικότητας είναι ότι η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έχει γίνει μια συνειδητή επιλογή, αφού σου επιτρέπει να έχεις αυτοκίνητο εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ. Παρόλο που έχει ανέβει το κόστος των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εξακολουθούν να είναι μια πιο λογική επιλογή. 

Φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα είναι η παντελής έλλειψη αξιοπιστίας. Τα περιστατικά εξαπάτησης φαίνεται να είναι ο κανόνας αφού με μια απλή αναζήτηση θα ακούσεις τις πιο τρελές ιστορίες, από το πιο μικρό- γυρισμένα χιλιόμετρα- έως και το πιο σοβαρό και επικίνδυνο- αυτοκίνητα που έχουν υποστεί σοβαρό τροχαίο, επισκευάζονται για να πουληθούν ως “ατρακάριστα”.

αγορά μεταχειρισμένου αξιοπιστία

Επειδή λοιπόν η αγορά μεταχειρισμένου έχει γίνει μια ακριβή επένδυση και επειδή οι απάτες σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ συνηθισμένες, νιώσαμε ότι ήρθε η ώρα για τον (υπερ)πλήρη οδηγό μας. Εδώ θα βρεις τα πάντα για την αγορά μεταχειρισμένου, όπως τι πρέπει να προσέξεις, τι πρέπει να αποφύγεις και τι ευκαιρίες αξίζουν

 

Συγκεκριμένα έχουμε φτιάξει 10+1 κεφάλαια που καλύπτουν όλες σου τις απορίες σου:  

Καινούργιο Vs Μεταχειρισμένο: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Πώς Επιλέγω το Ιδανικό Μεταχειρισμένο Αυτοκίνητο;

Από Πού να Αγοράσω Μεταχειρισμένο Αυτοκίνητο;

Πώς Ελέγχω ένα Μεταχειρισμένο Αυτοκίνητο;

Πρώτη Επικοινωνία με Πωλητή

Εξωτερικός Έλεγχος Μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου

Εσωτερικός Έλεγχος Μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου

Test Drive Μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου

Πώς Αποφεύγω ένα Αυτοκίνητο-Απάτη;

Πρέπει να Ασφαλίσω το Μεταχειρισμένο Αυτοκίνητο;

Συχνές Ερωτήσεις για την Αγορά Μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου.
 

Στον (υπερ)πλήρη οδηγό μας θα βρεις όλες τις πληροφορίες που θες. Έχουμε προσθέσει ακόμα πρακτικά βίντεο, αλλά και checklists που μπορείς να εκτυπώσεις για να έχεις μαζί σου κατά τον έλεγχο του οχήματος. Φύγαμε, λοιπόν!

 

πλεονεκτήματα μειονεκτήματα μεταχειρισμένου καινούργιου

Καινούργιο Vs Μεταχειρισμένο Αυτοκίνητο: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η αγορά καινούργιου αυτοκινήτου υπερτερεί σε όλους τους τομείς απέναντι στην αγορά μεταχειρισμένου, εκτός βέβαια από αυτόν της οικονομίας. Είναι όμως έτσι; 

 

Πλεονεκτήματα Αγοράς Καινούργιου Αυτοκινήτου

 Σίγουρα η επιλογή ενός νέου αυτοκινήτου έχει αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα:

 

Βεβαιότητα: 

Το μεγαλύτερο προνόμιο που σου προσφέρει ένα καινούργιο αυτοκίνητο είναι η αίσθηση σιγουριάς. Ένα αυτοκίνητο “του κουτιού” δεν έχει υποστεί καμία φθορά από κακή χρήση, ελλιπή συντήρηση ή ατύχημα. Έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος ότι το αυτοκίνητο που οδηγείς είναι στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσε να είναι ποτέ.

Εργοστασιακή Εγγύηση: 

Η αγορά καινούργιου αυτοκινήτου συνοδεύεται συνήθως από συγκεκριμένα χρόνια εργοστασιακής εγγύησης. Μπορείς λοιπόν να “έχεις το κεφάλι σου ήσυχο” ότι δεν θα προκύψουν αναπάντεχα έξοδα λόγω βλάβης.

Συστήματα Ασφαλείας: 

Ένας από τους λόγους που δικαιολογούν και την αύξηση τιμών στα καινούργια είναι ότι τα αυτοκίνητα τελευταίας 5ετίας έχουν ιδιαίτερα εξελιγμένα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας τα οποία προστατεύουν πολύ περισσότερο τους επιβάτες σε περίπτωση τροχαίου. 

Συστήματα όπως Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης, Σύστημα Επιτήρησης Τυφλών Γωνιών Οδήγησης κ.α. μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ατύχημα μικρής κλίμακας και ένα μοιραίο τροχαίο.

συστήματα ασφαλείας αυτοκινήτου

 

Εξελιγμένες Τεχνολογίες: 

Η τεχνολογία δεν αφορά βέβαια μόνο τα συστήματα ασφάλειας, αλλά και τις υπηρεσίες άνεσης και ψυχαγωγίας. Η πιο δημοφιλής και διαδεδομένη υπηρεσία είναι το Mirror Screen (Apple CarPlay/ Android Auto) που επιτρέπει να χρησιμοποιείς widget του κινητού μέσα από την οθόνη infotainment. Μπορείς ακόμα να συνδέσεις το κινητό σου με το αυτοκίνητο μέσω μιας εφαρμογής, ώστε να ελέγχεις τη θερμοκρασία της καμπίνας πριν μπεις στο αυτοκίνητό σου. 

Τιμή: 

Όχι δεν εννοούμε οικονομία. Το πλεονέκτημα της τιμής στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου είναι ότι είναι προκαθορισμένη από την αυτοκινητοβιομηχανία και δεν μπορείς να βρεις μεγάλες αποκλίσεις. Σε αντίθεση με τα μεταχειρισμένα μπορείς να έχεις αποκλίσεις χιλιάδων ευρώ για το ίδιο μοντέλο. Η διαδικασία εκτίμησης σε ένα μεταχειρισμένο διαφέρει ανάμεσα σε εμπόρους και ιδιώτες, ενώ μπορεί και να στηρίζεται σε κάποιους αυθαίρετους παράγοντες. 

Δυνατότητες εξατομίκευσης: 

Σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο μπορείς να προσθέσεις διαφορετικά πακέτα εξοπλισμού ενώ έχεις και περισσότερες επιλογές χρωμάτων. Από την άλλη, στην περίπτωση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι αλλαγές που μπορείς να κάνεις (π.χ. προσθήκη αισθητήρων παρκαρίσματος, κάμερας οπισθοπορείας) δεν θα είναι το ίδιο καλής ποιότητας. Εν Παραλλήλω η αλλαγή χρώματος στο αυτοκίνητο εκτός από πολύ κοστοβόρα απαιτεί και γραφειοκρατική διαδικασία 

Αίσθηση: 

Είναι μια αίσθηση που δεν μπορεί να περιγραφεί ακριβώς, πολλοί το λένε “η μυρωδιά του καινούργιου αυτοκινήτου”, αλλά είναι περισσότερο από αυτό. Είναι μια αίσθηση ότι όλα μέσα είναι λαμπερά, πεντακάθαρα και όμορφα. Αίσθηση ανεκτίμητη που στην πραγματικότητα κοστίζει αρκετά ακριβά. 

 

Μειονεκτήματα Αγοράς Καινούργιου Αυτοκινήτου 

Από την άλλη πλευρά, η αγορά καινούργιου αυτοκινήτου έχει και κάποια σημαντικά μειονεκτήματα σε σχέση με την αγορά μεταχειρισμένου. 

 

Οικονομία: 

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου είναι φυσικά ότι πρόκειται για μια πιο κοστοβόρα επιλογή. Η διαφορά ανάμεσα σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο και ένα μεταχειρισμένο μπορεί να είναι τεράστια, επομένως ανάλογα με τον προϋπολογισμό σου, ίσως το μεταχειρισμένο να είναι η μόνη σου επιλογή.

μειονεκτήματα αγοράς καινούργιου αυτοκινήτου

 

Ρίσκο υποτίμησης: 

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η πρώτη διαδρομή με ένα καινούργιο αυτοκίνητο κοστίζει χιλιάδες ευρώ; Είναι αλήθεια, αφού μόλις το καντράν γράψει τα πρώτα χιλιόμετρα, το αυτοκίνητο έχει χάσει ήδη σημαντικό ποσοστό της αξίας του. 

Στα πρώτα τρία χρόνια ένα αυτοκίνητο μπορεί να χάσει μέχρι και το 40% της αρχικής τιμής του. Η υποτίμηση αυτή συνεχίζει σταθερά και πολλαπλασιάζεται σε περίπτωση ατυχήματος.

Επειδή η υποτίμηση μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αποτελούν την πρώτη επιλογή για νέους οδηγούς. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί κανείς να εξοικειωθεί με την οδήγηση χωρίς τον φόβο της κάθε γρατζουνιάς. 

Πληρώνεις περισσότερα για το ίδιο μοντέλο: 

Αυτό είναι ένα μειονέκτημα πιο συγκεκριμένο από την οικονομία. Στην περίπτωση της αγοράς μεταχειρισμένου μπορείς να επιλέξεις ένα αυτοκίνητο ελαφρώς μεταχειρισμένο που θα έχει υποστεί την πρώτη υποτίμηση, αλλά δεν θα είναι ακόμα παλιό. 

Ένα αυτοκίνητο τελευταίας 5ετίας, όπως τα αυτοκίνητα προς πώληση του instacar, θα έχει σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και ψυχαγωγίας, εξίσου εξελιγμένα με τα αυτοκίνητα τελευταίας κυκλοφορίας. Οδηγείς ένα αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση,  χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία και με πολύ μικρότερο ποσοστό σταδιακής υποτίμησης. 

Αξιοπιστία μοντέλου: 

Ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο που μόλις κυκλοφόρησε ή που έχει υποστεί facelift δεν έχει περάσει τη δοκιμασία του χρόνου. Με άλλα λόγια, δεν έχει φανεί ακόμα το πόσο αξιόπιστο είναι, αν παρουσιάζει συχνά μια συγκεκριμένη βλάβη και αν είναι εμπορικό. Αν το καινούργιο αυτοκίνητο που αγοράσεις θεωρηθεί “ζημιάρικο”- ακόμα και αν το δικό σου δεν είναι- αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην μεταπωλητική του αξία.  

Από την άλλη, στην περίπτωση του μεταχειρισμένου μοντέλου μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου περισσότερες πληροφορίες για την αξιοπιστία του. Αυτό θα πρέπει να σε απασχολεί πολύ περισσότερο, αν η επιλογή σου αφορά ένα μη συμβατικό αυτοκίνητο, δηλαδή ένα υβριδικό ή ένα ηλεκτρικό.

 

Έχεις δεύτερες σκέψεις για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου μετά από όσα διάβασες; Θες να οδηγείς ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο χωρίς να ανησυχείς για τα μειονεκτήματα της αγοράς; Τότε μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτείς το leasing αυτοκινήτου; Βρες Αυτοκίνητα για Leasing 

 

Πλεονεκτήματα Αγοράς Μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου

Αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί, η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έχει και άλλα πλεονεκτήματα πέρα από το καλύτερο κόστος.

 

Χρόνος παράδοσης: 

Τα προηγούμενα χρόνια, το διάστημα αναμονής για την παράδοση ενός καινούργιου αυτοκινήτου μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τον 1,5 χρόνο. Αυτό το διάστημα έχει μειωθεί κάπως, όμως και πάλι δεν είναι μικρό. Ο χρόνος παράδοσης χρειάζεται από κάποιες ημέρες μέχρι κάποιους μήνες και αυξάνεται αν το αυτοκίνητο έχει πρόσθετες επιλογές εξατομίκευσης. 

Ο χρόνος απόκτησης ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι αδιαμφισβήτητα πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο του καινούργιου. Ειδικά αν ολοκληρώσεις την πληρωμή με τραπεζική κατάθεση ή μετρητά, μπορείς να παραλάβεις το αυτοκίνητο σου ακόμα και την ίδια μέρα. 

Επιλογές Χρηματοδότησης: 

Παλαιότερα η αγορά μεταχειρισμένου γινόταν συνήθως με καταβολή ολόκληρου του ποσού. Οι σπάνιες περιπτώσεις συμφωνίας με κάποιον έμπορο για ένα πλάνο δόσεων συνεπαγόταν πολύ υψηλό επιτόκιο και σε κάποιες φορές κάπως αμφίβολη νομική ισχύ. 

Αυτή η πρακτική ανήκει στο παρελθόν, αφού οι επαγγελματίες έμποροι συνεργάζονται με τράπεζες, ώστε να μπορείς να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση για το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θες. Επομένως, μπορείς να έχεις απόλυτα έγκυρη δανειοδότηση, με μόνες προϋποθέσεις το αυτοκίνητο να μην ξεπερνά σε ηλικία τα 12 έτη και να μην ανήκει σε ιδιώτη. 

Μικρότερη προκαταβολή: 

Πολλές φορές η δυνατότητα χρηματοδότησης για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει πιο ευνοϊκούς όρους από αυτό που προσφέρουν οι επίσημες αντιπροσωπείες. Αρχικά, δεν απαιτείται προκαταβολή μεγαλύτερη του 20% της αξίας του αυτοκινήτου. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα πλάνο με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων. Στο instacar, μάλιστα, η συνεργασία με τη Santander Finance σου δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από 0% προκαταβολή και μέχρι 84 δόσεις.

μεταχειρισμένο αυτοκίνητο τρακαρισμένο

Από την άλλη,  το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην αγορά μεταχειρισμένου είναι η έλλειψη αξιοπιστίας αφού οι περιπτώσεις εξαπάτησης των αγοραστών είναι χιλιάδες. Οι ανειλικρινείς πρακτικές είναι πάμπολλες: γυρισμένα χιλιόμετρα, απόκρυψη βλαβών, πώληση αυτοκινήτων εισαγωγής ως ελληνικών και άλλα που σκοπό έχουν να μεγαλώσουν το κέρδος του πωλητή εις βάρος του αγοραστή. 
 

Μόνο στο instacar μπορείς να αποκτήσεις ένα αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση και να είσαι είσαι απόλυτα σίγουρος για την εγκυρότητα των εγγράφων και του ιστορικού του. Απόκτησε αυτοκίνητο σαν καινούργιο σε ανταγωνιστική τιμή και με δυνατότητα προνομιακής χρηματοδότησης. 

Βρες Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα σαν Καινούργια!

 

επιλογή ιδανικού μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Πώς να επιλέξω το Ιδανικό Μεταχειρισμένο Αυτοκίνητο 

Στη σύγχρονη οικονομία υπάρχει ο όρος “analysis paralysis”, είναι το συναίσθημα που βιώνεις όταν σε καταβάλλουν οι πολλές επιλογές που έχεις μπροστά σου και καταλήγεις να μην κάνεις τίποτα. 

Κατά τη διαδικασία επιλογής μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, πρέπει να αποφύγεις αυτό το συναίσθημα πάση θυσία. Και ο μόνος τρόπος να το καταφέρεις αυτό είναι να είσαι συγκεντρωμένος και να ακολουθήσεις το πλάνο του instacar για το πώς να βρεις το ιδανικό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Σε αυτό το κεφάλαιο έχουμε συγκεντρώσει τα καλύτερα tips που θα σε βοηθήσουν στην επιλογή. Το πλάνο μας αφορά κυρίως μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αλλά κάποια από αυτά τα tips μπορούν να αξιοποιηθούν και αν ψάχνεις καινούργιο αυτοκίνητο για leasing ή αγορά

 

1. Κατάλαβε τις ανάγκες σου

Πριν κοιτάξεις τις επιλογές που έχεις πρέπει να ξεκινήσεις από εσένα και μόνο. Να κάτσεις να σκεφτείς τις ανάγκες σου αλλά και τις επιθυμίες σου. Τι χρειάζεσαι; Τι σου αρέσει; Τι διαδρομές κάνεις συνήθως; Τι δεν θα σε βολέψει; 

 

Παρακάτω, φτιάξαμε μια λίστα με ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις καλύτερα τι είναι αυτό που σου ταιριάζει. Σε κάθε ερώτηση θα βρεις και συμβουλές από το #instateam για να ξέρεις προς τα πού να κινηθείς.

 

 

Έχεις οικογένεια ή ετοιμάζεσαι να αποκτήσεις;

Σίγουρα αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσεις, ώστε να καταλάβεις σε ποιο μέγεθος αυτοκινήτου χρειάζεται να κινηθείς. Μια οικογένεια χρειάζεται για τις καθημερινές μετακινήσεις της κάτι πιο ευρύχωρο και με αποθηκευτικούς χώρους για τη μεταφορά αντικειμένων. 

Συνεπώς καλύτερα να ψάξεις μεταχειρισμένα μεγάλα αυτοκίνητα, κατηγορίας B-SUV και πάνω.Προφανώς και ένα hatchback μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας ειδικά τα πρώτα χρόνια, όταν τα παιδιά είναι σε μικρότερη ηλικία, ωστόσο σε περίπτωση που θες να οργανώσεις μια εκδρομή θα έχεις πρόβλημα με τους αποθηκευτικούς χώρους. 

Ακόμα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι τα βρεφικά και παιδικά καρεκλάκια είναι αρκετά ογκώδη και σε ένα μικρότερο αυτοκίνητο θα δυσκολευτείς πολύ να τα τοποθετήσεις.

Απόφυγε

Επίλεξε

  • 4θέσια αυτοκίνητα πόλης
  • Hatchback
  • Coupe
  • Sedan
  • B-SUV
  • SUV

Ιδανικά Μοντέλα


Μεταφέρεις συχνά πράγματα με το αυτοκίνητο;

Αν χρειάζεσαι μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους λόγω δουλειάς ή λόγω τρόπου ζωής (αν ασχολείσαι για παράδειγμα με extreme sports), τότε καλύτερα να αποφύγεις ένα 4 θέσιο αυτοκίνητο πόλης (supermini). Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει συνήθως μικρότερο πορτ μπαγκάζ. 

Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερα να πας με κάτι στην κατηγορία hatchback ή κάποιο compact SUV όπου όχι μόνο έχουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, αλλά μπορείς να το μεγαλώσεις περισσότερο ρίχνοντας τα καθίσματα. Καλύτερα να αποφύγεις κάποιο μοντέλο Sedan ή Coupe, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες η θύρα του πορτ μπαγκάζ έχει μικρό άνοιγμα και θα σε δυσκολέψει. 

Ακόμα καλύτερα βέβαια μπορείς να δεις τις επιλογές σου σε αυτοκίνητα επαγγελματικού τύπου, όπως Pick-up truck ή κάποιο Mini Van. Τα αυτοκίνητα αυτά έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια τόσο στον τομέα της άνεσης όσο και στους τεχνολογικούς εξοπλισμούς τους. 

Απόφυγε

Επίλεξε

  • 4θέσια αυτοκίνητα πόλης
  • Sedan
  • Coupe
  • Hatchback
  • Compact SUV
  • SUV
  • Pick-up truck
  • Mini Van

Ιδανικά Μοντέλα

 

Θέλεις ευελιξία στην πόλη;

Αν είσαι άνθρωπος που του αρέσει να μη σκέφτεται και πολύ το παρκάρισμα και θέλεις να κινείσαι με ζωηρό ρυθμό ακόμα και στην κίνηση της πόλης, τότε οι καλύτερες κατηγορίες για σένα είναι ένα elegant city car ή ένα σβέλτο hatchback. 

Τα ογκώδη αυτοκίνητα τύπου SUV μπορεί να προσφέρουν περισσότερο χώρο και άνεση, άλλα μπορεί να σου προκαλέσουν δυσκολία αν κινείσαι συχνά σε στενούς δρόμους κάποιων περιοχών της Αθήνας. 

Από την άλλη, κάποιο compact SUV θα σου δώσει τόσο ευελιξία, όσο και ευρυχωρία. Σε αυτή την περίπτωση, η ελαφρώς υπερυψωμένη θέση οδήγησης θα σου δώσει και καλύτερη ορατότητα. 

Όσον αφορά το καύσιμο, καλύτερα να επιλέξεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης ή ένα υβριδικό αυτοκίνητο. Η λιγότερο συμφέρουσα επιλογή είναι ένας κινητήρας diesel (πετρέλαιο) αφού αυτοί οι κινητήρες δεν λειτουργούν σωστά σε χαμηλές στροφές και καταπονούνται πολύ από το σταμάτα-ξεκίνα της κίνησης στην πόλη.

Απόφυγε

Επίλεξε

  • 2θέσια ή 4θέσια αυτοκίνητα πόλης
  • Hatchback
  • B-SUV
  • Coupe
  • Sedan
  • Μεγάλα SUV

Ιδανικά Μοντέλα

 

Οδηγείς πολλές ώρες στην κίνηση;

Αν οδηγείς πολλές ώρες στην κίνηση της πόλης τότε υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη. 

Χρειάζεσαι κάτι άνετο ώστε να μη νιώθεις ότι περιορίζεσαι από τον χώρο που έχεις στο αυτοκίνητο. Ακόμα, θέλεις κάτι που να σου επιτρέπει κάποια ευελιξία ώστε να μπορείς να κάνεις κάποιες “μανούβρες” στην κίνηση. Τέλος, πρέπει να σκεφτείς την οικονομία στην κατανάλωση, εφόσον το σταμάτα-ξεκίνα της κίνησης δίνει τις χειρότερες τιμές στην απόδοση του καυσίμου. 

Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να εξετάσεις και τις διαφορετικές επιλογές κινητήρα. Είναι προτιμότερος ένας οικονομικός βενζινοκινητήρας από έναν κινητήρα πετρελαίου. Ακόμα μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο θα δεις με κάποιο υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο τα οποία έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι ελεύθερα δακτυλίου.

Τέλος, αν οδηγείς πολλές ώρες στην πόλη καλύτερα να σκεφτείς την επιλογή αυτοκινήτου με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που είναι πιο ξεκούραστο στην οδήγηση.

Ιδανικά Μοντέλα

  • Peugeot 3008
  • Toyota CH-R Hybrid
  • Byd Atto 3 (ηλεκτρικό)

 

Κάνεις συχνά μακρινές διαδρομές;

Αν κάνεις μεγάλες διαδρομές εκτός πόλης χρειάζεται να έχεις τρία πράγματα στο αυτοκίνητο που θα επιλέξεις: 

  • να είναι άνετο, 
  • να έχει δύναμη 
  • να είναι οικονομικό. 

Η καλυτερη επιλογή όσον αφορά το μέγεθος είναι αυτοκίνητα B-SUV ή μεγαλύτερα που έχουν καλό κράτημα και προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση. 

Όσον αφορά την επιλογή καυσίμου το πιο συμφέρον είναι το πετρέλαιο. Με έναν πετρελαιοκινητήρα εξασφαλίζεις στις μακρινές διαδρομές οικονομικότερη κατανάλωση ακόμα και από τα υβριδικά μοντέλα. Μπορείς ακόμα να εξετάσεις την επιλογή κάποιου αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί συνδυαστικά φυσικό αέριο και βενζίνη, όπως το Renault Captur.

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από την άλλη μπορεί να σου χαρίσει εντυπωσιακή οικονομία στα καύσιμα, όμως δεν είναι τόσο καλή ιδέα για μεγάλες διαδρομές καθώς στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα το δίκτυο που θα μπορούσε να το υποστηρίξει.

Επίλεξε
  • B-SUV ή μεγαλύτερο 
  • Πετρέλαιο
  • Φυσικό Αέριο σε συνδυασμό με βενζίνη

Ιδανικά Μοντέλα

 

Θέλεις αυτοκίνητο με υψηλές επιδόσεις;

Κακά τα ψέματα ένα αυτοκίνητο που σου προσφέρει ταχύτητα και επιδόσεις το αγαπάς λίγο παραπάνω. Οδηγούμε πάντα υπεύθυνα, σεβόμαστε τα όρια ταχύτητας, αλλά όταν υπάρχει η ευκαιρία να γράψεις πάνω από 120 χλμ/ώρα, είναι ωραία η αίσθηση…

Αν και εσύ ένιωσες ότι η παραπάνω περιγραφή σου ταιριάζει απόλυτα, τότε μάλλον ξέρεις ήδη ότι δεν είναι όλες οι κατηγορίες αυτοκινήτων για εσένα. Ένα ογκώδες SUV λόγω βάρους δεν θα μπορεί να σου δώσει την ίδια ζωντάνια. Και ένα αμιγώς υβριδικό αυτοκίνητο δεν είναι φτιαγμένο για συγκινήσεις.

Τώρα αν σε ενδιαφέρουν οι επιδόσεις, νοιάζεσαι για το περιβάλλον και θες και οικονομία στα καύσιμα, τότε μπορείς να δεις κάποιο αυτοκίνητο με ηλεκτροκινητήρα. Η ηλεκτροκίνηση σου προσφέρει πολύ μεγαλύτερη επιτάχυνση σε σχέση με τους θερμικούς κινητήρες.

Απόφυγε Επίλεξε
  • Αυτοκίνητα πόλης
  • Μεγάλα SUV
  • Αμιγώς Υβριδικά Αυτοκίνητα
  • Hatchback
  • Coupe
  • Premium SUV

Ιδανικά Μοντέλα

 

Θέλεις ένα premium αυτοκίνητο;

Ένα από τα βασικά οφέλη της αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι ότι μπορείς να βρεις το αυτοκίνητο των ονείρων σου σε καλύτερη τιμή. 

Eίναι μια καλή ευκαιρία για να βρεις κάτι με premium χαρακτήρα που θα σου προσφέρει συναρπαστικές επιδόσεις, αέρα πολυτέλειας και εντυπωσιακό τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ιδανικά Μοντέλα

 

Χρειάζεσαι τετρακίνηση;

Η τετρακίνηση μπορεί να σε βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις εκτός πόλης αφού νιώθεις την ασφάλεια να βγεις off-road.  Επίσης, τα τετρακίνητα αυτοκίνητα έχουν καλύτερο κράτημα σε περιπτώσεις έντονης βροχής ή χιονιού.

Ωστόσο καθώς πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που κοστίζει αρκετά, καλό είναι να σκεφτείς αν τη χρειάζεσαι πραγματικά προτού προχωρήσεις με ένα cool 4x4.

Κίνηση σε 2 τροχούς (FWD & RWD)

Κίνηση σε 4 τροχούς (AWD & 4WD)

Πλεονεκτήματα:

  • Πιο οικονομικά 
  • Μικρότερη κατανάλωση
  • Μικρότερο κόστος στην αλλαγή ελαστικών

Πλεονεκτήματα

  • Fun-to-drive
  • Δυνατότητα να βγεις off-road
  • Καλύτερο κράτημα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες

 

Θες Χειροκίνητο ή αυτόματο;

Αν και ακούγεται υποκειμενικό δίλημμα, υπάρχουν κάποιοι αντικειμενικοί παράγοντες που μπορούν να σε βοηθήσουν να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων

Τα αυτόματα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι κατά κοινή ομολογία πιο ξεκούραστα στην οδήγηση και πιο άνετα. Από την άλλη, το μεγάλο προτέρημα των χειροκίνητων είναι ότι σου επιτρέπουν καλύτερη σύνδεση με το αυτοκίνητο και επομένως περισσότερο έλεγχο. Επιπλέον, καθώς η αυτόματη εναλλαγή ταχυτήτων δεν είναι το ίδιο έγκαιρη όσο με τα χειροκίνητα κιβώτια, τα αυτόματα έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. 

Χειροκίνητο Αυτόματο

Πλεονεκτήματα

  • Πιο οικονομικά μοντέλα
  • Πιο φθηνά σέρβις
  • Περισσότερος έλεγχος στην οδήγηση
  • Καλύτερη οικονομία σε καύσιμο

Πλεονεκτήματα

  • Εύκολα στη χρήση
  • Πιο ξεκούραστη οδήγηση
  • Καλύτερα στην κίνηση
  • Άνετα σε ανηφόρες και κατηφόρες

 

Τύπος κινητήρα

Το δίλημμα πλέον δεν είναι μονάχα ανάμεσα σε βενζίνη ή πετρέλαιο. Οι επιλογές σου είναι πολύ περισσότερες, αφού μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε φυσικό αέριο, τρεις επιλογές υβριδικού κινητήρα ή σε έναν ηλεκτροκινητήρα. 

Καθεμιά εμια από τις παραπάνω επιλογές έχει τα δικά της προτερήματα και η επιλογή εξαρτάται εν πολλοίς από τον προϋπολογισμό σου, αφού οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες συνήθως κοστίζουν περισσότερο. 

Για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις αν αξίζει να επενδύσεις παραπάνω χρήματα αναφέρουμε παρακάτω τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε επιλογής.

Βενζίνη  

Πλεονεκτήματα

  • Ευκολία ανεφοδιασμού
  • Ελαφρύτερος κινητήρας
  • Σταθερή αξία αυτοκινήτου

Μειονεκτήματα

  • Υψηλότερη κατανάλωση
  • Περισσότεροι ρύποι
  • Περιορισμός στον δακτύλιο

Πετρέλαιο

 

Πλεονεκτήματα

 

  • Ευκολία ανεφοδιασμού
  • Ιδανικό για μεγάλα ταξίδια

Μειονεκτήματα

  • Υψηλότερο κόστος αγοράς
  • Περισσότεροι ρύποι
  • Περιορισμός στον δακτύλιο
  • Βαρύτερος κινητήρας
  • Πιο θορυβώδες

Φυσικό Αέριο

 
Πλεονεκτήματα
  • Οικονομία (πολύ χαμηλότερη τιμή καυσίμου)
  • Λιγότεροι ρύποι
  • Καλή αυτονομία σε συνδυασμό με άλλο κινητήρα
Μειονεκτήματα
  • Περιορισμένο δίκτυο
  • Αν δεν είναι εργοστασιακό, δεν είναι εξίσου αξιόπιστο

Υβριδικό 

 

Πλεονεκτήματα

  • Εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση
  • Ξεκούραστη οδήγηση στην κίνηση
  • Χαμηλές εκπομπές ρύπων
  • Ελεύθερο δακτυλίου
Μειονεκτήματα
  • Υψηλότερο κόστος αγοράς
  • Όχι τόσο καλές επιδόσεις
  • Δεν είναι εξίσου συμφέρον σε μεγάλες αποστάσεις
Ηλεκτρικό  
Πλεονεκτήματα
  • Μηδενική κατανάλωση καυσίμου
  • Μηδενικοί ρύποι
  • Ξεκούραστο στην οδήγηση
  • Αθόρυβη οδήγηση

Μειονεκτήματα

  • Υψηλό κόστος αγοράς
  • Περιορισμένη αυτονομία
  • Χρειάζεσαι εγκατάσταση φορτιστή
  • Περιορισμένο δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα
  • Ακριβότερα service
  • Αβέβαιη μεταπωλητική αξία

Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις, έχεις πλέον καλύτερη ιδέα για τα χαρακτηριστικά του επόμενου αυτοκινήτου σου. 

Καθώς θα περάσεις στα επόμενο βήματα μπορεί λόγω προϋπολογισμού ή λόγω έλλειψης επιλογών να χρειαστεί να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις. Η συμβουλή μας εδώ είναι να προσπαθήσεις παρά τους συμβιβασμούς να καλύψεις τουλάχιστον το 80% των προϋποθέσεων που έβαλες σε αυτό το βήμα.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους, αλλά μη θυσιάσεις την απόλαυση ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες σου και όχι εσύ στις δικές του. 

 

2. Φτιάξε λίστα με επιλογές

Τώρα που έχεις μια ιδέα για το τι χρειάζεται να έχει το αυτοκίνητό σου ήρθε η ώρα να κάνεις μια πρώτη έρευνα για τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτοκίνητα. Μπες σε όλα τα site με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και αγγελίες ιδιωτών και φτιάξε μια λίστα με 5 μοντέλα  που τα χαρακτηριστικά τους καλύπτουν τις ανάγκες σου. 

Το πιθανότερο είναι να βρεις πολύ περισσότερες επιλογές από 5. Ωστόσο είναι σημαντικό να περιοριστείς αυστηρά σε 5 μοντέλα γιατί αλλιώς η αναζήτηση μπορεί να σε καταβάλλει. Όπως είπαμε και παραπάνω θέλουμε να αποφύγουμε την “analysis paralysis” και να κρατήσουμε καθαρό μυαλό, αυτό δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν έχεις μια μικρή λίστα με επιλογές. 

Προτού φτιάξεις τη λίστα σου, τσέκαρε και review των αυτοκινήτων στο Youtube. Είναι σημαντικό τα review να είναι αντικειμενικά, για αυτό προσπάθησε να αποφύγεις κανάλια που έχουν κυρίως χορηγούμενο περιεχόμενο. 

Και φυσικά, μην παραλείψεις να τσεκάρεις τα δικά μας review από τον πολυαγαπημένο μας “παντογνώστη” Car Boldie.  

 

3. Κάνε έρευνα αγοράς

Έτοιμη η λίστα; Μπορούμε να περάσουμε στα πιο πρακτικό (και πιο ουσιαστικό)  ζητήματα: το οικονομικό. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται να ξανακοιτάξεις τις αγγελίες των 5 μοντέλων και να καταγράψεις το εύρος τιμής τους.

έρευνα αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

 

Υπάρχει καλή πιθανότητα να βρεις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προσφορών. Αυτό συμβαίνει γιατί η αντικειμενική αξία του οχήματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τους έξτρα εξοπλισμούς και άλλα. 

Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θα δεις αυθαιρεσίες, αλλά πίστεψέ μας αυτά είναι μάλλον οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας. Επομένως βγάζοντας περίπου μια μέση τιμή είσαι πιο κοντά στο πραγματικό κόστος του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις μια συμπαγή ιδέα για το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστείς.

 

4. Κάνε τον προϋπολογισμό σου

Ανάλογα με την έρευνα που έκανες, μπορείς τώρα να έχεις μια καλύτερα ιδέα για το πόσο θα σου στοιχίσει η αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Σε αυτό το ποσό χρειάζεται να συνυπολογίσεις και κάποια έξτρα κόστη που θα προκύψουν κατά τη διαδικασία της αγοράς, όπως το τέλος μεταβίβασης, τον μηχανικό έλεγχο του αυτοκινήτου πριν την αγορά και  πιθανά “έξτρα” όπως επέκταση εγγύησης. 

Γνωρίζοντας πού κυμαίνεται η αγορά, μπορείς να κάνεις και εσύ τον προϋπολογισμό σου.

Αν έχεις μαζέψει κάποια χρήματα για την αγορά και έχεις αποφασίσει να προχωρήσεις σε πληρωμή “μια και έξω” τότε αυτό το βήμα δεν θέλει και πολύ σκέψη. 

Αν διαθέτεις κάποια χρήματα για προκαταβολή και θες να αγοράσεις το αυτοκίνητο με δόσεις τότε θα χρειαστεί να κάνεις λίγο μαθηματικά. Καλό είναι να πάρεις χαρτί και μολύβι και να υπολογίσεις- όσο πιο αντικειμενικά μπορείς- το μέγιστο ποσό που μπορείς να διαθέσεις ανά μήνα για το αυτοκίνητό σου. 

 

Σε αυτό το ποσό πρέπει να συνυπολογίσεις εκτός από τη δόση και: 

  • Το μηνιαίο κόστος των καυσίμων
  • Τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελείας (αν έχει)
  • Την ασφάλεια
  • Τα τακτικά service και τους ελέγχους
  • Την αλλαγή ελαστικών

Ο χρυσός κανόνας είναι ότι όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ποσό της δόσης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 20-30% του μηνιαίου εισοδήματός σου. Με αυτούς τους υπολογισμούς μπορείς,  λοιπόν, να βρεις περίπου το ποσό της δόσης ώστε να κάνεις την ανάλογη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. 

 

Προαιρετικό: Σκέψου την μεταπωλητική αξία

Είναι σημαντική μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου που θα επιλέξεις; Ναι. 

Πρέπει να είναι στα βασικά που σκέφτεσαι; Όχι τόσο! 

Αυτό το λέμε γιατί ναι είναι σημαντικό να διαλέξεις ένα αυτοκίνητο που θα μπορείς εύκολα να πουλήσεις όταν αλλάξουν οι ανάγκες σου, αλλά… καλύτερα να εστιάσεις περισσότερο σε αυτό που σε ικανοποιεί στο παρόν και να μη συμβιβάσεις τις επιθυμίες σου για μια ανάγκη που θα προκύψει χρόνια αργότερα. 

Παρόλα αυτά, αν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει θα σε συμβουλεύσουμε να αποφύγεις ένα αυτοκίνητο σε εκκεντρικό χρώμα. Προτίμησε κλασικές αποχρώσεις όπως άσπρο, ασημί, μαύρο ή μπλε. 

Επίσης, επίλεξε μια πιο εμπορική μάρκα. Όπως μάθαμε και από το newsauto υπάρχουν κάποια brands που πωλούνται πολύ πιο εύκολα από άλλα. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, οι top 10 μάρκες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του 2024, είναι εξής:

  1. Renault 
  2. Hyundai 
  3. Mercedes 
  4. Toyota
  5. Nissan
  6. Ford
  7. Peugeot
  8. Opel
  9. Volkswagen
  10. Fiat

 

Έχοντας λάβει υπόψη όλα τα παραπάνω, έχεις πλέον μια ρεαλιστική εικόνα για το επόμενο αυτοκίνητό σου και είσαι έτοιμος να προχωρήσεις στην επικοινωνία με πωλητές. 

 

Φυσικά μπορείς να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη και να έρθεις κατευθείαν σε επαφή με το instacar για να βρεις αυτοκίνητα σαν καινούργια, πλήρως ελεγμένα και σε ανταγωνιστικές τιμές.

Βρες Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα σαν Καινούργια για Αγορά

 

αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Από πού να αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; 

Μπορείς να αγοράσεις αυτοκίνητο είτε από ιδιώτη είτε από κάποιον επαγγελματία και υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο επιλογές. Κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Πάμε λοιπόν να τα δούμε ώστε να ξέρεις τι να προσέξεις:

 

Πλεονεκτήματα Αγοράς Αυτοκινήτου από Ιδιώτη

Καλύτερη τιμή: 

Σε γενικές γραμμές θα βρεις καλύτερες τιμές σε αυτοκίνητα που πωλούνται από ιδιώτες εφόσον μια επιχείρηση έχει να καλύψει πολύ περισσότερα κόστη. Παράλληλα, κατά τη διαδικασία αγοράς από ιδιώτη πιθανόν να μπορείς να κάνεις πιο εύκολα διαπραγμάτευση για να εξασφαλίσεις καλύτερη τιμή.

Γνωρίζεις τον προηγούμενο οδηγό: 

Η κατάσταση του αυτοκίνητου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οδηγική συμπεριφορά του ιδιοκτήτη. Αγοράζοντας αυτοκίνητο από ιδιώτη έχεις το πλεονέκτημα να γνωρίσεις από κοντά τον προηγούμενο οδηγό του αυτοκινήτου και να παρατηρήσεις πώς φέρεται στο αυτοκίνητο και αν ήταν συνεπής στη συντήρησή του.

κατάσταση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

 

Μπορείς να μάθεις γιατί πουλάει το αυτοκίνητο: 

Στη συζήτηση με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη μπορείς να μάθεις για ποιο λόγο πουλάει το αυτοκίνητο και αν είναι ειλικρινής θα σου αποκαλύψει αν το αυτοκίνητο έχει κάποιο πρόβλημα.

 

Μειονεκτήματα Αγοράς Αυτοκινήτου από Ιδιώτη

Υποκειμενική Τιμολόγηση:

Παρόλο που σε γενικές γραμμές μπορεί να βρεις καλύτερη τιμή, υπάρχουν πολλοί ιδιώτες που κοστολογούν το αυτοκίνητο πολύ περισσότερο από ό,τι αξίζει. Οι ιδιώτες υπολογίζουν την τιμή του αυτοκινήτου με αρκετά αυθαίρετο τρόπο, δίνοτας μικρότερο βάρος στην υποτίμηση με τον χρόνο, ή στην υποτίμηση που προκύπτει από κάποιο τρακάρισμα.

Έλλειψη Ελέγχου:
Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από ιδιώτες δεν περνούν από ενδελεχή έλεγχο πριν την πώληση- πολλά μάλιστα δεν έχουν περάσει καν το τελευταίο service- και για αυτό θα πρέπει να είσαι διπλά προσεκτικός όταν κάνεις έλεγχο στο αυτοκίνητο. 

Έλλειψη Αξιοπιστίας:
Είναι εξίσου εύκολο για έναν ιδιώτη να “πειράξει” τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου ή και να σου παρουσιάσει πλαστά χαρτιά αυτοκινήτου. Ειδικά στην Ελλάδα όπου πολλά αυτοκίνητα δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 5,5 εκ αυτοκίνητα από τα οποία υπολογίζεται ότι περίπου τα 2,7 εκ- τα μισά δηλαδή- κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια και δεν περνούν τους απαραίτητους ελέγχους ΚΤΕΟ.
 

Χωρίς επιλογή χρηματοδότησης:
Σε περίπτωση αγοράς από ιδιώτη, ο μόνος τρόπος πληρωμής είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει περιθώριο για δόσεις. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που θέλουν τα χρήματα μετρητά και όχι με τραπεζική κατάθεση κάτι που θα σε συμβουλεύαμε να αποφύγεις. 

Λιγότερα Δικαιώματα Αγοραστή:
Αγοράζοντας από ιδιώτη έχεις λιγότερα δικαιώματα ως καταναλωτής σε σχέση με την αγορά από έναν επαγγελματία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το αυτοκίνητο χαλάσει στον δρόμο προς το σπίτι, δεν θα μπορείς να κάνεις και πολλά για να διεκδικήσεις επιστροφή χρημάτων. 

Περιπτώσεις απάτης:
Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τη νομιμότητα της συναλλαγής, δηλαδή θα πρέπει να προσέξεις μήπως ο αυτοπαρουσιαζόμενος ως ιδιοκτήτης προσπαθεί να σου πουλήσει ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Κάτι που θα εμπλέξει και εσένα με το έγκλημα της κλεπταποδοχής.

 

Πλεονεκτήματα Αγοράς από Επαγγελματία

Μεγαλύτερη Ασφάλεια:

Η συναλλαγή με έναν επαγγελματία έμπορο αυτοκινήτου είναι σε γενικές γραμμές πιο ασφαλής επιλογή. Παρά τα όσα ακούγονται για τις μάντρες αυτοκινήτων, το γεγονός ότι όλη η διαδικασία γίνεται με νόμιμες διαδικασίες, σε προστατεύει περισσότερο σε περίπτωση απάτης. 

Επιπλέον, με έναν επαγγελματία όλες οι διαδικασίες μεταβίβασης του αυτοκινήτου θα γίνουν σύμφωνα με συγκεκριμένη γραφειοκρατία. Αυτή η διαφάνεια εξασφαλίζει το όφελος και των δύο πλευρών. 

πλεονεκτήματα αγοράς αυτοκινήτου απο επαγγελματία

 

Περισσότερες Επιλογές:

Όταν αναζητάς ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από επαγγελματία, μπορεί να σου παρέχει περισσότερες επιλογές. Ακόμα και αν στη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει το κατάλληλο όχημα για σένα, ένας επαγγελματίας διαθέτει τα μέσα για να βρει αυτό που σου ταιριάζει.

Επιλογές Χρηματοδότησης: 

Στην περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου από επαγγελματία έχεις και περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης. Μπορείς με μικρή προκαταβολή να δημιουργήσεις ένα πλάνο δόσεων που να ταιριάζει στις ανάγκες σου.

Επιπλέον υπηρεσίες:

Οι επαγγελματίες είναι σε θέση να σου προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες σχετικά με το αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα εγγύηση για κάποιο διάστημα και μηχανική υποστήριξη.

 

Μειονεκτήματα Αγοράς από Επαγγελματία

Υψηλότερη τιμή: 

Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι τιμές των αυτοκινήτων είναι συνήθως πιο υψηλές σε επαγγελματίες καθώς έχουν συγκεκριμένους τρόπους εκτίμησης της αξίας του αυτοκινήτου. Επιπλέον, με έναν ιδιώτη έχεις πολύ μικρότερο περιθώριο διαπραγμάτευσης για καλύτερη τιμή.

Δεν γνωρίζεις τον προηγούμενο ιδιοκτήτη

Κατά κανόνα, οι επαγγελματίες προσφέρουν αυτοκίνητα τα οποία έχουν περάσει τον απαραίτητο μηχανικό έλεγχο. Παρόλα αυτά δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιος οδηγούσε πριν από εσένα το αυτοκίνητο και αν πραγματικά πρόσεχε το αυτοκίνητο ή έκανε κακή χρήση.

Ανειλικρίνεια

Οι επαγγελματίες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από αυτοκίνητα, έτσι έχουν τα μέσα και τη γνώση για να εξαπατήσουν έναν υποψήφιο αγοραστή. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι λεγόμενοι “μαντράδες” όχι μόνο παρουσιάζουν ψεύτικα χαρτιά, αλλά έρχονται και σε συνεννόηση με μηχανικούς της γύρω περιοχής για να αποκρύψουν στοιχεία από τους πελάτες τους. 

Στην περίπτωση των επαγγελματιών εμπόρων μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μπορείς να μάθεις για την αξιοπιστία τους με μια απλή αναζήτηση στο internet. Πριν προχωρήσεις στην αγορά μεταχειρισμένου από κάποιον επαγγελματία έλεγξε τα Google reviews ώστε να καταλάβεις αν μπορείς να τον εμπιστείς. 

google reviews instacar

Θετικά υπάρχουν και στην αγορά από ιδιώτη και στην αγορά από επαγγελματία. Δυστυχώς και οι δύο περιπτώσεις συνοδεύονται από ποσοστό ρίσκου, αφού τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες μπορεί να σου κρύψουν τα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους. 


διαφορές αγοράς μεταχειρισμένου

 

Η καλύτερη επιλογή για αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου λοιπόν είναι το instacar όπου έχεις όλα τα πλεονεκτήματα αγοράς από επαγγελματία χωρίς να φοβάσαι για ανειλικρινείς πρακτικές.

Στο instacar θα βρεις αυτοκίνητα σαν καινούργια, πλήρως ελεγμένα, με αληθινό ιστορικό και με περισσότερες επιλογές τρόπου πληρωμής.

Βρες Αυτοκίνητα σαν Καινούργια για Αγορά

 

έλεγχος μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Πώς ελέγχω ένα Μεταχειρισμένο Αυτοκίνητο; 

Ήρθε η ώρα να περάσουμε στη δράση. Σε αυτό το σημείο θα δούμε βήμα-βήμα όλα όσα πρέπει να κάνεις για να είσαι σίγουρος ότι έκανες τη σωστή επιλογή στην αγορά αυτοκινήτου. 

Και όταν λέμε όλα, το εννοούμε! Στον (υπερ)πλήρη οδηγό μας θα δούμε: 

Τι πρέπει να μάθεις στην πρώτη επικοινωνία με τον πωλητή

Τι να ελέγξεις στο εξωτερικό του αυτοκινήτου

Τι να ελέγξεις στο εσωτερικό του αυτοκινήτου

Πώς να κάνεις test drive στο αυτοκίνητο

 

Πρώτη επικοινωνία με πωλητή

Η πρώτη επικοινωνία με τον υποψήφιο πωλήτη είναι καλό να γίνει τηλεφωνικά και όχι μόνο με γραπτά μηνύματα. Σε μια τηλεφωνική συνομιλία μπορείς να καταλάβεις πολύ περισσότερα από τη μη λεκτική επικοινωνία. Μπορείς, δηλαδή, να συμπληρώσεις το τι λέει με δεδομένα από τον τρόπο που το λέει

Πόσους ιδιοκτήτες είχε το αυτοκίνητο;

Είναι προφανές ότι τα αυτοκίνητα που έρχονται από πρώτο χέρι είναι πιο αξιόπιστα καθώς μπορεί να γίνει καλύτερος έλεγχος του ιστορικού τους. Ένα αυτοκίνητο που έχει περάσει από περισσότερους ιδιοκτήτες μπορεί να έχει κακοσυντηρηθεί και να είναι πολύ κοντά στο να παρουσιάσει βλάβη.

Είναι αυτοκίνητο εισαγωγής;

Προτιμάμε αυτοκίνητα που έχουν χώρα πρώτης άδειας κυκλοφορίας την Ελλάδα. Σε ένα αυτοκίνητο εισαγωγής δεν είναι καθόλου εύκολο να ελέγξεις τα στοιχεία του ιστορικού του, όπως διανυθέντα χιλιόμετρα. 

Αν ωστόσο είσαι πεπεισμένος ότι το όχημα αυτό αξίζει και δεν έχεις πρόβλημα με το γεγονός ότι είναι εισαγωγής είναι σημαντικό να μάθεις τη χώρα προέλευσής του. Υπάρχουν site στο internet με τα οποία μπορείς να βρεις πληροφορίες για αυτοκίνητα που προέρχονται από την Κεντρική ή την Βόρεια Ευρώπη. Αν προέρχεται από κάποια Βαλκανική χώρα θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να εξακριβώσεις την ποιότητα και το ιστορικό του. 

Είναι τρακαρισμένο; 

Ένα αυτοκίνητο που έχει υποστεί σοβαρό τρακάρισμα δεν μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του και έχει μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσει σοβαρή ζημιά στο μέλλον. Το σημαντικότερο είναι ότι ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο δεν είναι σε καμία περίπτωση εξίσου ασφαλές για τους επιβάτες του. 

Πολύ πιθανόν σε αυτή την ερώτηση να μην πάρεις ειλικρινή απάντηση για αυτό μπορείς να δοκιμάσεις πλάγιες ερωτήσεις για να μάθεις την αλήθεια ώστε να μη χάσεις χρόνο με τη συνάντηση και τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Μπορείς να ρωτήσεις αν το αυτοκίνητο έχει βαφτεί πρόσφατα και πότε. Ένα αυτοκίνητο λίγων ετών δεν χρειάζεται βαφή.

ψεμματα που λένε οι πωλητές αυτοκινήτων

Υπάρχουν όλα τα έγγραφα του αυτοκινήτου;

Θέλουμε να μάθουμε αν έχει την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και το service manual. Αυτοκίνητα που δεν συνοδεύονται από τα νόμιμα έγγραφά τους καλύτερα να τα απορρίψεις απευθείας. 

Ήταν το αυτοκίνητο παρκαρισμένο σε κλειστό χώρο;

Αν το αυτοκίνητο ήταν σε γκαράζ σημαίνει ότι ήταν πολύ καλύτερα προφυλαγμένο από τα καιρικά φαινόμενα όπως τον καύσωνα και τη βροχή. Με άλλα λόγια, θα είναι πολύ καλύτερα διατηρημένο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Υπάρχει κάτι που δεν αναφέρεται στην περιγραφή;

Είναι λογικό πως ο υποψήφιος πωλητής θα έχει προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση του αυτοκινήτου στην αγγελία. Είναι λοιπόν καλή ευκαιρία να ρωτήσεις εκ των προτέρων μήπως υπάρχει κάποια σημαντική επιπλέον πληροφορία.

Μπορώ να το ελέγξω σε δικό μου συνεργείο; 

Αυτή η ερώτηση είναι πολύ σημαντική γιατί μια αρνητική απάντηση είναι αυτομάτως deal-breaker. Αν ο υποψήφιος πωλητήες πει όχι τότε μάλλον ότι το αυτοκίνητο έχει κάποιο πρόβλημα και δεν αξίζει να επενδύσεις χρήματα σε αυτό. 

Από την άλλη, αν ο υποψήφιος πωλητής πει ναι αλλά προσπαθήσει να σε πείσει να το πας σε κάποιον δικό του μηχανικό και αυτό μπορεί να συνεπάγεται ανειλικρίνεια και προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Πόσο είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας;

Αυτό είναι ένα ποσό που πρέπει να συνυπολογίσουμε στον μηνιαίο προϋπολογισμό και είναι καλό να το ξέρουμε πριν μπούμε στον κόπο για το πρώτο ραντεβού.

Γιατί πωλείται το αυτοκίνητο;

Προσπαθούμε να καταλάβουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο αυτοκίνητο και για αυτό προσπαθεί να το “ξεφορτωθεί” ή αν απλώς θέλει να αλλάξει αυτοκίνητο. Και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι ο υποψήφιος πωλητής θα πει την αλήθεια, προσπαθούμε να καταλάβουμε από το ύφος και τον τρόπο του τι συμβαίνει.

Είναι καλή ιδέα να κρατήσουμε αυτή την ερώτηση για το τέλος. Αν ο υποψήφιος πωλητής σου έχει δώσει μια πολύ ωραιοποιημένη εικόνα του αυτοκινήτου και δυσκολευτεί να απαντήσει εδώ, τότε πρέπει να υποψιαστείς. 
 

Αν μείνεις ευχαριστημένος από την πρώτη επικοινωνία, ήρθε η ώρα να κλείσεις συνάντηση για να δεις το αυτοκίνητο από κοντά.

 

Συνάντηση

Από ότι καταλαβαίνεις κάθε λεπτομέρεια μετράει όταν πρόκειται να αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ακόμα και όταν κανονίζεις τη συνάντηση με τον υποψήφιο πωλητή είναι σημαντικό να σκεφτείς τον χρόνο και τον τόπο του ραντεβού. 

Χρόνος:

Η καλύτερη συμβουλή είναι να κλείσεις το ραντεβού κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι μεσημεριανές ώρες για να μπορείς να παρατηρήσεις το εξωτερικό. Με το φως του ήλιου ελέγχεις καλύτερα το χρώμα του αυτοκινήτου, τις πιθανές φθορές στο αμάξωμα και τις ατέλειες στη συναρμογή των μερών (αν υπάρχουν). 

Τόπος:

Αν ο υποψήφιος πωλητής είναι επαγγελματίας τότε είναι σαφές ότι η επίσκεψη θα γίνει σε κάποιο εκθεσιακό χώρο.

Αν ο υποψήφιος πωλητης είναι ιδιώτης προσπάθησε να τον συναντήσεις στον τόπο κατοικίας του. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις δύο οφέλη: α) ελέγχεις τη νομιμότητα της συναλλαγής αφού η διεύθυνση κατοικίας του θα αναγράφεται στα έγγραφα του αυτοκινήτου, β) παρατηρείς πού βρισκόταν το αυτοκίνητο και αν υπάρχει κάποια διαρροή σε εκείνο το σημείο. 

 

Εξωτερικός Έλεγχος του Αυτοκινήτου

Ο έλεγχος του αυτοκινήτου ξεκινάει από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης με τον υποψήφιο πωλητή. Σε αυτή τη διαδικασία γίνεσαι λίγο ντετέκτιβ και πατηρείς ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια.  

Αρχικά, παρατήρησε την κατάσταση στην οποία σου παρουσιάζει το αυτοκίνητο. Αν κάποιος προσπαθεί να πουλήσει ένα αυτοκίνητο και δεν έχει μπει καν στον κόπο να το καθαρίσει τότε μάλλον αυτό λέει πολλά για το πόσο φρόντιζε το αυτοκίνητο όσο το είχε. 

 

Έλεγχος Χρονολογίας

Θα εκπλαγείς να μάθεις ότι επιτήδειοι προσπαθούν ακόμα και να κρύψουν τη χρονολογία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου για να μπορέσουν να το πουλήσουν πιο ακριβά. Μπορείς εύκολα να βρεις τη χρονολογία από το κάτω αριστερό σημείο του μπροστινού παρμπρίζ. 

Ακόμα η ημερομηνία έκδοσης πρώτης άδειας κυκλοφορίας αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στο πεδίο (Β).

έλεγχος χρονολογίας μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

 

Έλεγχος Service Manual

To service manual (βιβλίο σέρβις) είναι ένα έγγραφο σε στυλ τετραδίου όπου αναγράφονται αναλυτικά όλα τα service του αυτοκινήτου. 

Στο service manual μπορείς να ελέγξεις αν αναγράφονται κάπου τα διανυθέντα χιλιόμετρα. Ακόμα, παρατήρησε εάν είχε παρουσιαστεί κάποια σημαντική βλάβη και πώς αντιμετωπίστηκε. Τέλος είναι σημαντικό να ελέγξεις πότε έγινε το τελευταίο service του αυτοκινήτου και αν είναι το αυτοκίνητο είναι σε καλή κατάσταση. 

Δυστυχώς το βιβλίο service είναι κάτι που μπορεί εύκολα να παραποιηθεί ή και να είναι εντελώς πλαστό. Παρατήρησε λοιπόν αν φαίνεται πολύ καινούργιο ή αν όλες οι καταχωρήσεις είναι γραμμένες με το ίδιο στυλό και τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα, αυτές είναι σημαντικές ενδείξεις ότι είναι ψεύτικο. 

Έλεγχος Αμαξώματος

Για να ελέγξεις το αμάξωμα πρέπει να εστιάσεις σε διαφορετικά σημεία στο αυτοκίνητο και να παρατηρήσεις πολύ προσεκτικά, όπως δείχνει στο παρακάτω βίντεο: 

Καταλαβαίνεις ότι δεν αρκεί το βίντεο για να γίνεις expert στην αναζήτηση του καλύτερου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Παρακάτω στον (υπερ)πλήρη οδηγό μας έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
 

Περιμετρικός Έλεγχος: 

Στον περιμετρικό έλεγχο του οχήματος, ψάχνεις για γρατζουνιές, λακούβες ή οποιαδήποτε ατέλεια πάνω στο αμάξωμα.

περιμετρικός έλεγχος αυτοκινήτου

Συναρμογή:

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα μέρη που ενώνονται οι λαμαρίνες του αμαξώματος για να βρούμε ατέλειες που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχει γίνει επεξεργασία. 

Να έχεις στο μυαλό σου ότι τα Ιαπωνικά και Κορεάτικα αυτοκίνητα δεν έχουν πάντα τόσο καλή συναρμογή όσο τα Ευρωπαϊκά, επομένως αυτό που ψάχνεις περισσότερο είναι οι ασυνέπειες και όχι οι τέλειες ενώσεις.  

Χρώμα:

΄Έλεγξε προσεκτικά το χρώμα του αυτοκινήτου, παρατήρησε σημεία όπου φαίνεται κάποιο θάμπωμα ή κάποια διχρωμία. 

Μπορείς ακόμα να προμηθευτείς ένα magnet test, ένα εργαλείο που σου δείχνει αν έχει γίνει επιδιόρθωση ζημιάς σε κάποιο σημείο, όπως δείχνει το βίντεο: 

Πόρτες: 

Κάνε τον έλεγχο στις πόρτες για να καταλάβεις αν έχει υπάρξει κάποιο σοβαρό τρακάρισμα το οποίο δεν αναφέρθηκε εξαρχής. 

Έλεγξε όλες τις θύρες του αυτοκινήτου συμπεριλαμβανομένης αυτής του πορτ μπαγκάζ. Άνοιξε και κλείσε κάθε μία πόρτα ξεχωριστά. Κάντο αργά προσπαθώντας να καταλάβεις αν η κίνηση της πόρτας γίνεται ομαλά ή αν η λαμαρίνα “βρίσκει” κάπου. 

Έπειτα, εστίασε στα σημεία ένωσης της πόρτας με το αμάξωμα και επιβεβαίωσε ότι οι βίδες είναι όλες ίδιες μεταξύ τους. Αν βρεις μια βίδα που να φαίνεται πιο καινούργια μπορείς να ρωτήσεις τον πωλητή τι είδους επισκευή έγινε στο αυτοκίνητο. 

Τέλος, έλεγξε τα λάστιχα γύρω από τις πόρτες ώστε να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν ίχνη χρώματος πάνω τους. Αν το αυτοκίνητο έχει εργοστασιακή βαφή, τότε τα λάστιχα θα πρέπει να είναι καθαρά.

Παρμπρίζ και τζάμια: 

Πέρασε το χέρι σου πάνω από το μπροστινό παρμπρίζ και γλίστρησε την  παλάμη σου ελαφρά σε όλη την γυάλινη επιφάνεια για να καταλάβεις εάν υπάρχει κάποιο ράγισμα. Έπειτα έλεγξε με τον ίδιο τρόπο όλα τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου ώστε να βεβαιωθείς ότι είναι εντάξει. 

έλεγχος παρμπρίζ αυτοκινήτου

Παρατήρησε ακόμα τα λάστιχα περιμετρικά των τζαμιών για κάποιο σημάδι αντικατάστασης. Αν έχει βρέξει πρόσφατα ψάξε κάποιο σημάδι διαρροής που μπορεί να σημαίνει αντικατάσταση κρυστάλλου με κακό ανταλλακτικό.

Φανάρια (μπροστά και πίσω):

Αρχικά βεβαιώσου ότι τα φανάρια δεν έχουν κάποιο ράγισμα. Παρατήρησε επίσης προσεκτικά αν τα φανάρια έχουν το ίδιο ποσοστό θαμπάδας. Αν ένα φανάρι φαίνεται πιο καινούργιο σημαίνει ότι έχει αντικατασταθεί πρόσφατα κάτι που είναι ένδειξη τρακαρίσματος. 

Πλαστικά μέρη (προφυλακτήρας και θόλοι τροχών):

Αρχικά παρατήρησε αν είναι καλά προσκολλημένα τα πλαστικά στο αμάξωμα. Ακούμπησε τον προφυλακτήρα και κούνα τον ελαφρά για να καταλάβεις. 

Στους θόλους των τροχών, βάλε το χέρι σου από κάτω και προσπάθησε να καταλάβεις αν είναι εντελώς λείοι. Αν σε κάποιο σημείο βρεις “τσαλάκωμα”, τότε μάλλον έχει υπάρξει σοβαρό τρακάρισμα στο σημείο. 

Ελαστικά: 

Αν τα ελαστικά είναι παλιά και φθαρμένα θα χρειαστούν αλλαγή στο άμεσο μέλλον και αυτό είναι ένα έξοδο που θα χρειαστεί να συνυπολογίσεις.  

έλεγχος ελαστικών μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Παρατήρησε επίσης αν τα ελαστικά είναι ομοιόμορφα φθαρμένα. Σε περίπτωση που το εσωτερικό είναι φθαρμένο και το εξωτερικό έχει έντονες αυλακώσεις έχουμε ένδειξη ότι κάτι έχει συμβεί στο σασί ή την ανάρτηση του αυτοκινήτου. Συνεπώς έχει γίνει κακή επισκευή μετά από τρακάρισμα

Πορτμπαγκάζ:

Άνοιξε την πόρτα του πορτμπαγκάζ και έλεγξε πολύ προσεκτικά για την ύπαρξη σκουριάς ειδικά στη βάση των φαναριών. Έπειτα, σήκωσε το δάπεδο του χώρου αποσκευών και ψάξε για σκουριά και υγρασία στη λαμαρίνα. 

Οποιοδήποτε σημάδι σκουριάς ή υγρασίας στο εσωτερικό είναι ένδειξη που δεν μπορείς να αγνοήσεις, πρόκειται για χαρακτηριστικά που εύκολα επιδεινώνονται και δύσκολα ανατρέπονται. 
Ανάρτηση: 

Και όμως, μπορείς να κάνεις έναν έλεγχο στις αναρτήσεις χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό. 

Κάνε μερικά βήματα πίσω και παρατήρησε ότι το αυτοκίνητο είναι ίσιο. Έπειτα πίεσε προς τα κάτω κάθε γωνία ξεχωριστά. Από την επαναφορά του αυτοκινήτου θα καταλάβεις αν είναι αποδοτική η ανάρτηση.
 

Αν όλη αυτή η διαδικασία σου φαίνεται βουνό, επίλεξε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που μπορείς να εμπιστευτείς από το instacar.  

Βρες Αυτοκίνητα σαν Καινούργια για Αγορά
 

Κάτω από το Καπό

έλεγχος κάτω από το καπό μεταχειρισμένου

Άνοιγμα καπό:

Όπως και στις πόρτες, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το καπό ανοίγει ομαλά και δεν υπάρχει τριβή στις λαμαρίνες. Η ένδειξη τρακαρίσματος εδώ είναι υψηλής επικινδυνότητας αφού υποδεικνύει ζημιά στο μπροστινό μέρος, κάτι που επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Πρώτη ματιά:

Παρατήρησε αν η συνολική εικόνα έχει εργοστασιακή μορφή. Αν υπάρχουν καλώδια που εξέχουν ή αν μπλέκονται “άτσαλα” μεταξύ τους σημαίνει ότι έχει υπάρξει αλλοίωση είτε λόγω ατυχήματος, είτε λόγω βλάβης.

Βάσεις φαναριών:

Παρατήρησε προσεκτικά τις βάσεις των φαναριών για να καταλάβεις αν είναι σταθερά τοποθετημένα ή αν έχει υπάρξει αντικατάσταση.

Βίδες: 

Έλεγξε και εδώ όλες τις βίδες που είναι στο οπτικό σου πεδίο: πρέπει να είναι όλες ίδιες και να φαίνονται εργοστασιακές. Θα το καταλάβεις αν φαίνεται να έχουν τον ίδιο βαθμό παλαιότητας και ακόμα καλύτερα αν έχουν εργοστασιακή βαφή πάνω. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν αλλαχτεί πρόσφατα.

ελεγχω βιδες κατω απο το καπο

Κινητήρας: 

Μην ανησυχείς ούτε εδώ χρειάζεται να έχεις διαίτερες γνώσεις. Απλά πάρε έναν φακό και παρατήρησε καλά εάν υπάρχει κάποια διαρροή ή αν υπάρχει πολύ λάδι σε κάποιο σημείο, αυτά είναι τα βασικά σημάδια βλάβης.

Υπόλοιπα μέρη: 

Έλεγξε όλα τα σημεία που μπορεί να “πιάσει το μάτι” σου, ψάξε για οποιοδήποτε στοιχείο δείχνει ασυνέπεια. Για παράδειγμα μπορεί να βρεις κάποιο τσαλάκωμα σε μεταλλικά στοιχεία ή κάποιο εξάρτημα που να φαίνεται πιο καινούργιο από τα άλλα. 

Επίσης, έλεγξε πάρα πολύ προσεκτικά για σημάδια σκουριάς. Όπως είπαμε και παραπάνω η σκουριά είναι κάτι που θες να αποφύγεις γιατί μπορεί σταδιακά να βλάψει ανεπανόρθωτα το αυτοκίνητο. 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις ένα καλό παράδειγμα ελέγχου κάτω από το καπό: 

 

Σε καμία περίπτωση μην συμβιβαστείς με ένα αυτοκίνητο που δεν είναι σε άριστη κατάσταση. Στο instacar θα βρεις αυτοκίνητα πλήρως ελεγμένα και με εγγυημένο ιστορικό.

Βρες Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα σαν Καινούργια για Αγορά

 

Έλεγχος Εσωτερικού Αυτοκινήτου

Αφού ελέγξαμε όλα τα παραπάνω μπορούμε να μπούμε και στο εσωτερικό για να σιγουρευτούμε για την κατάσταση του αυτοκινήτου. 

Φθορές:

Αρχικά ελέγχουμε όλα τα μέρη που έχουν φυσιολογικές φθορές λόγω χρήσης, δηλαδή το τιμόνι, ο επιλογέας ταχυτήτων και το κάθισμα του οδηγού. Αυτές είναι φυσιολογικές φθορές και δεν συνεπάγονται κάποιο πρόβλημα στο αυτοκίνητο αλλά είναι καλό να τις γνωρίζουμε.

Τιμόνι

Αν το τιμόνι φαίνεται πιο καινούργιο από τα υπόλοιπα μέρη του ταμπλό, αυτό μπορεί να σε ανησυχήσει. Δεν μιλάμε για τη στεφάνη, η οποία μπορεί να προστατεύεται, αλλά για όλο το τιμόνι, καθώς ένα καινούργιο τιμόνι μπορεί να σημαίνει ότι έχει ανοίξει πρόσφατα ο αερόσακος λόγω τρακαρίσματος.

αλλαγή τιμονιου σε μεταχειρισμενο

Πεντάλ:

Έλεγξε πόσο φθαρμένα είναι τα πεντάλ του οδηγού. Από τα πεντάλ μπορείς να καταλάβεις αν ο υποψήφιος πωλητής ήταν ανειλικρινής για τα χιλιόμετρα. Ένα αυτοκίνητο με λιγότερα από 50.000 χλμ για παράδειγμα δεν είναι λογικό να έχει “φαγωμένα” πεντάλ. 

Ζώνες: 

Τράβηξε τις ζώνες για να σιγουρευτείς ότι λειτουργεί καλά η ασφάλεια. Επίσης έλεγξε αν λόγω παλαιότητας δεν κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν εύκολα.

Ηλεκτρικά

Βάλε μπροστά και έλεγξε αν λειτουργούν όλα τα ηλεκτρικά συστήματα όπως οι σκάλες των προβολέων, τα αλάρμ και τα φλας. Τσέκαρε ακόμα το air-condition και τον κλιματισμό (αν υπάρχει). 

Μην παραλείψεις να ελέγξεις την κατάσταση της οθόνης infotainment , δηλαδή αν λειτουργεί σωστά και αν έχει καλή απόκριση. 

Περίεργοι ήχοι:

Όσο είναι αναμμένο το αυτοκίνητο προσπάθησε να ακούσεις αν υπάρχει κάποιος περίεργος ήχος που να σε προβληματίσει. Μπορεί να ακούσεις μουγκρητό ή κάποιο κροτάλισμα.  

 

Test Drive Μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου

Το test drive του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου πρέπει να γίνει με προσοχή αφού θα κρίνει αν θα συνεχίσεις με την αγορά ή όχι. Για αυτό δεν μπορείς να κάνεις test drive μόνο για λίγα μέτρα. Καλύτερα να δοκιμάσεις το αυτοκίνητο σε διαφορετικές συνθήκες (αν αυτό είναι δυνατό) για καταλάβεις όσο καλύτερα την κατάστασή του και αν είναι αυτό που ταιριάζει σε εσένα.

Στο test-drive χρειάζεται να έχεις ενεργοποιημένες όλες σου τις αισθήσεις και κυρίως την ακοή, επομένως δεν μπορείς να κάνεις test drive με ανοιχτό ραδιόφωνο. Επίσης, αν ο υποψήφιος πωλητής είναι μαζί σου στο αυτοκίνητο μπορεί να προσπαθήσει να καλύψει τους ήχους με συζήτηση, οπότε μπορείς ευγενικά να του ζητήσεις να σε αφήσει να ακούσεις.
 

Σε αυτό το βίντεο μπορείς να δεις πώς πρέπει να κάνεις ένα σωστό test-drive του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου προς πώληση: 

Πάμε να δούμε και αναλυτικά τη διαδικασία: 

Εκκίνηση:

Έλεγξε αν το αυτοκίνητο παίρνει εύκολα μπροστά. Δοκίμασε να καταλάβεις μήπως έχει κάποια βλάβη στην μπαταρία ή στη μίζα.

Πετάλια:

Δοκίμασε τα πετάλια για να καταλάβεις αν φτάνουν εντελώς μέσα και αν υπάρχει αντίσταση. Έλεγξε την αίσθηση που σου δίνουν σε διάφορα επίπεδα όχι μόνο στο τέρμα. Προσπάθησε να καταλάβεις πόσο καλά ανταποκρίνονται στις εντολές. 

Ήχος Μηχανής: 

Όπως είπαμε και παραπάνω, πρέπει να ακούσεις πολύ προσεκτικά. Προσπάθησε να καταλάβεις αν είναι όλα ομαλά στον ήχο της μηχανής, αν υπάρχει κάποιος μηχανικός ήχος ή αν ακούγεται έντονο μουγκρητό. Μια βλάβη στη μηχανή θα είναι σίγουρα κοστοβόρα, ενώ μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτη. 

Ανάρτηση: 

Προσπάθησε να περάσεις εσκεμμένα από μικρές λακούβες και έλεγξε πόσο καλά δουλεύει η ανάρτηση. Ιδιαίτερα πρόσεξε για μεταλλικούς ήχους που μπορεί να φανερώσουν ότι κάτι έχει χαλαρώσει. 

Ταχύτητες:

Καλό είναι να τσεκάρεις όλες τις ταχύτητες. Πρόσεξε ιδιαίτερα αν εναλλάσσονται ομαλά ή αν ακούγεται κάποιος μεταλλικός ήχος ή τρίξιμο. 

Αν το αυτοκίνητο είναι χειροκίνητο παρατήρησε πόσο εύκολα πηγαίνει ο επιλογέας ταχυτήτων στη νεκρά. Αν πρόκειται για αυτόματο πρόσεξε ιδιαίτερα εάν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αλλαγή ταχυτήτων. 

Τιμόνι:

Δοκίμασε τη λειτουργία του τιμονιού, πρόσεξε εάν κινείται ομαλά ή αν ακούγονται περίεργοι ήχοι. Ακόμα έλεγξε αν λειτουργεί η υποβοήθηση ή αν το αισθάνεσαι βαρύ. 

Σε ευθεία και εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος άφησε τα χέρια σου από το τιμόνι και έλεγξε αν συνεχίζει ευθεία πορεία ή στρίβει. Αν δεν παραμένει στην ευθεία μπορεί να έχει θέμα ζυγοστάθμησης- η οποία επιδιορθώνεται- ή να είναι ένδειξη σοβαρής βλάβης ή τρακαρίσματος. 

Επιτάχυνση

Δοκίμασε επίσης την επιτάχυνση του αυτοκινήτου, τόσο την ομαλή όσο και την πιο έντονη. Γίνεται εύκολα η επιτάχυνση ή πρέπει να πατήσεις παραπάνω το γκάζι από ό,τι περίμενες; Προσπάθησε να καταλάβεις αν αισθάνεσαι ότι “κλωτσάει” κάπου το αυτοκίνητο. 

Φρένα: 

Καθώς οδηγείς δοκίμασε προσεκτικά τα φρένα του αυτοκινήτου. Προσπάθησε να καταλάβεις αν είναι αποδοτικά σε ήπιο φρενάρισμα ή αν χρειάζεται να πατήσεις πιο δυνατά παρόλο που δεν έχεις μεγάλη ταχύτητα.

Δοκίμασε ακόμα ένα απότομο φρενάρισμα για να δεις αν τα φρένα ακινητοποιούν πλήρως το αυτοκίνητο και πόση απόσταση διανύεις. 

Χειρόφρενο:

Αν βρεις οδόστρωμα με κλίση δοκίμασε και το χειρόφρενο. Μένει το αυτοκίνητο σταθερό; Μήπως πρέπει να το τραβήξεις πιο δυνατά; 
 

Σου αρέσει;

Αφού ολοκληρώσεις το test drive πρέπει να απαντήσεις στο πιο κρίσιμο ερώτημα: Πώς αισθάνεσαι; Σε ευχαριστεί το αυτοκίνητο; Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να το οδηγεί για μεγάλες αποστάσεις; 

Μη συμβιβαστείς με ένα αυτοκίνητο που δεν σου ταιριάζει απλά επειδή είναι μεταχειρισμένο. Το αυτοκίνητο είναι ο πιο πιστός σου σύντροφος, σου δίνει δυνατότητες, σου δίνει εμπειρίες, σου δίνει ελευθερία…
Επίλεξε το καλύτερο για σένα.

Βρες Αυτοκίνητα σαν Καινούργια για Αγορά

 

αποφυγε μεταχειρισμενο αυτοκινητο απατη

Πώς θα Αποφύγεις ένα Αυτοκίνητο-Απάτη; 

Στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου δεν μπορείς ποτέ να είσαι υπερβολικά προσεκτικός. Οι απάτες είναι τόσο διαδεδομένες ώστε ακόμα και αν ένα αυτοκίνητο ικανοποίησε όλους τους ελέγχους και τα test που του έκανες, χρειάζεται να ελέγξεις κάποια πράγματα ακόμα.

 

Πάμε λοιπόν να δούμε 5 τρόπους για να ελέγξεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.  

 

1. Δελτίο ΚΤΕΟ

Όπως γνωρίζεις ένα αυτοκίνητο ελέγχεται στο ΚΤΕΟ όταν περάσουν 4 χρόνια από την κυκλοφορία του. Μετά από αυτό το διάστημα το αυτοκίνητο ελέγχεται ανά 2 χρόνια. Σε κάθε έλεγχο ΚΤΕΟ βγαίνει ένα δελτίο που καταγράφει τα διανυθέντα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου όπως βλέπεις στην εικόνα.

δελτία κτέο μεταχειρισμένου

 

Αν το αυτοκίνητο περάσει από το ίδιο ΚΤΕΟ τότε στο δελτίο μπορείς να βρεις και την προηγούμενη ένδειξη χιλιομετρητή. 

Μπορείς να ζητήσεις από τον υποψήφιο πωλητή να σου δείξει τουλάχιστον τα 2 τελευταία δελτία ΚΤΕΟ, ώστε να ελέγξεις αν υπάρχει κάποια συνέπεια ανάμεσα στις δύο ενδείξεις του χιλιομετρητή. Καλό είναι να δεις τα πρότυπα και όχι φωτοτυπίες που μπορούν να παραποιηθούν εύκολα. 

Παρατήρησε αν ανάμεσα στους ελέγχους υπάρχει κάποια ξεκάθαρη ασυνέπεια. Για παράδειγμα εάν ένα αυτοκίνητο κάνει κατά μέσο όρο 30.000χλμ στα δύο χρόνια, δεν είναι λογικό ξαφνικά να κάνει 10.000 χλμ ανά δύο χρόνια. 

Δυστυχώς υπάρχουν τρόποι να παραποιηθούν τα δελτία ΚΤΕΟ, μπορεί για παράδειγμα κάποιος να πειράζει με συνέπεια τα χιλιόμετρα πριν από κάθε έλεγχο ΚΤΕΟ όπως ανέδειξε το gocar.gr. Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγξεις τα δελτία σε συνδυασμό με το βιβλίο σέρβις. 

 

2. Service manual (Βιβλίο σέρβις)

Το βιβλίο σέρβις είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να καταλάβεις το ιστορικό του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που σκέφτεσαι να αγοράσεις.

Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν είναι καθόλου δύσκολο να παραποιηθεί το βιβλίο σέρβις για αυτό καλό είναι να δοκιμάσεις να ελέγξεις την εγκυρότητά του. 

Αρχικά δοκίμασε να ελέγξεις την γνησιότητα των σφραγίδων συνεργείου κάτω από τις καταχωρήσεις. Για να το κάνεις αυτό, μπορείς να καλέσεις τα συνεργεία και να ζητήσεις να σου επιβεβαιώσουν τις εργασίες και τις επισκέψεις που έχουν καταχωρηθεί.

Πριν το κάνεις αυτό, ζήτα την έγκριση του υποψήφιου πωλητή για να κάνεις τα τηλέφωνα. Άμα δείξει απρόθυμος, ίσως πρέπει να υποψιαστείς.

 

3. Αριθμός πλαισίου (VIN)

Ο αριθμός πλαισίου (VΙΝ) είναι ένας 17ψήφιος κωδικός που συνδυάζει γράμματα και αριθμούς, είναι εντελώς μοναδικός για κάθε αυτοκίνητο και παρέχει κωδικοποιημένα κάποια χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και του κατασκευαστή του. 

Η σημαντικότερη λειτουργία του VIN είναι ότι μέσω αυτού, μπορούμε να βρούμε στοιχεία, όπως άδεια κυκλοφορίας, δηλώσεις κλοπής, χιλιόμετρα, δηλώσεις ζημιών κ.α.

Το VIN βρίσκεται σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου όπως βλέπεις στην παρακάτω εικόνα, με πιο εμφανές το σημείο αριστερά κάτω από το μπροστινό παρμπρίζ. 

αριθμός πλαισίου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

Αφού εντοπίσεις τον αριθμό VIN μπορείς να μπεις σε διάφορα sites και να ψάξεις πληροφορίες για το όχημα που σε ενδιαφέρει. Μπορείς να βρεις αυτά τα site με μια απλή αναζήτηση στο internet.

Η αναζήτηση των δεδομένων μέσω του VIN δεν γίνεται δωρεάν, αλλά είναι κάτι που αξίζει κάθε σέντ αφού έχει γλιτώσει πολλούς από εξαπάτηση. Μπορεί με έναν απλό έλεγχο να ανακαλύψεις πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεσαι.

Επιπλέον, είναι καλό να δοκιμάσεις sites που ψάχνουν πληροφορίες και σε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας. Είναι πιθανό το αυτοκίνητο που πωλείται ως “πρώτο χέρι” να ανακαλύψεις ότι είναι εισαγωγής και ότι έχει περάσει από πολλούς ιδιοκτήτες.

 

4. Σύγκριση τιμών

Αναζήτησε στο internet διαφορετικές τιμές πώλησης για το μοντέλο που διάλεξες. Μπες σε site με αγγελίες ιδιωτών και site εμπόρων και δες αν η τιμή που προσφέρεται το αυτοκίνητο είναι κοντά στη μέση τιμή.

Αν το αυτοκίνητο που σκέφτεσαι να αγοράσεις φαίνεται super ευκαιρία γιατί έχει αρκετά χαμηλότερη τιμή από τον μέσο όρο, τότε μάλλον θα χρειαστεί να το αποφύγεις. Δυστυχώς τα “αυτοκίνητα- ευκαιρίες” είναι μύθος στην αγορά μεταχειρισμένου. Εάν ένα αυτοκίνητο πωλείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που το βρίσκεις συνήθως, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητο όχι με την τιμή του.

Αν τώρα, ανακαλύψεις ότι το ίδιο μοντέλο, με τα ίδια χαρακτηριστικά και τα ίδια χιλιόμετρα πωλείται συνήθως σε καλύτερη τιμή, τότε έχεις την ευκαιρία να κάνεις λίγο “παζάρι” με την ελπίδα ότι θα καταφέρεις να εξασφαλίσεις καλύτερη τιμή. 

Τώρα, αν ένα αυτοκίνητο έχει περάσει όλους τους ελέγχους σου και σε έχει ενθουσιάσει τότε είναι καλύτερα να ολοκληρώσεις τη συναλλαγή. Η απογοήτευσή σου θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν χάσεις το αυτοκίνητο που ονειρεύτηκες από την χαρά που θα έχεις μετά από μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση. 

Σε κάθε περίπτωση, πριν ολοκληρώσεις την αγορά μένει το τελευταίο και πιο κρίσιμο βήμα: να ελέγξεις το αυτοκίνητο με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

 

5. Μηχανικός  Έλεγχος

Πριν ολοκληρώσεις την αγορά του αυτοκινήτου είναι σημαντικό να το ελέγξεις σε έναν μηχανικό της εμπιστοσύνης σου. 

Όπως είπαμε και παραπάνω η άρνηση του υποψήφιου πωλητή να το ελέγξεις με δικό σου μηχανικό μπορεί να σε βάλει σε σκέψεις. Το ίδιο ισχύει και για τους πωλητές που σου επιτρέπουν να το ελέγξεις μόνο σε συγκεκριμένα συνεργεία. 

Ένας μηχανικός στον χώρο που βρίσκεται το αυτοκίνητο θα κάνει πάνω κάτω όσα αναφέραμε παραπάνω, θα ελέγξει δηλαδή το εξωτερικό, το εσωτερικό και θα κάνει ένα test drive. Φυσικά, λόγω εμπειρίας θα μπορεί να καταλάβει περισσότερα από έναν μέσο αγοραστή.

έλεγχος μεταχειρισμένου απο μηχανικό

Εάν μεταφέρεις το αυτοκίνητο στο συνεργείο, τότε ο μηχανικός θα είναι σε θέση ελέγξει το αυτοκίνητο και από κάτω. Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει ένα διαγνωστικό έλεγχο εγκεφάλου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο διαγνωστικός έλεγχος εγκεφάλου μπορεί να αποδείξει αν έχουν “γυριστεί” τα χιλιόμετρα και να δώσει στοιχεία για το ιστορικό σέρβις. Δυστυχώς όμως ο διαγνωστικό έλεγχος δεν είναι η απόλυτη λύση αφού υπάρχει τρόπος να παραποιηθούν τα δεδομένα ακόμα και εκεί. 

Από όσα αναφέραμε μέχρι εδώ καταλαβαίνεις ότι η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τα περιστατικά εξαπάτησης είναι πάρα πολλά και ακόμα και ένας πλήρως υποψιασμένος αγοραστής μπορεί να πέσει θύμα απάτης. 

 

Η μόνη λύση είναι να αγοράσεις αυτοκίνητο από μια εταιρεία που να εμπιστεύεσαι πλήρως. Μια εταιρεία που είναι ήδη η καλύτερη εταιρεία leasing βάσειGoogle reviews ακριβώς επειδή βάζει σε προτεραιότητα τις δικές σου ανάγκες. 

Με αυτοκίνητο σαν καινούργιο από το instacar, μπορείς να είσαι σίγουρος.

Βρες Αυτοκίνητα σαν Καινούργια για Αγορά

 

ασφαλιση μεταχειρισμενου αυτοκινητου

Ασφάλιση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μετά την αγορά

 

Ολοκλήρωσες όλες τις διαδικασίες και είσαι πλέον περήφανος ιδιοκτήτης ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Μια σημαντική υποχρέωση που έχεις τώρα είναι να κανονίσεις την ασφάλεια του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου σου. 

Η ασφάλεια του αυτοκινήτου δεν μπορεί να μεταβιβαστεί από τον παλιό ιδιοκτήτη σε εσένα. Επομένως θα χρειαστεί να κάνεις ο ίδιος την έρευνά σου για να βρεις την καλύτερη λύση ασφάλισης για σένα. Σε συμβουλεύουμε μάλιστα να ξεκινήσεις τις διαδικασίες μόλις το αυτοκίνητο περάσει στην ιδιοκτησία σου. 

Τα καλά νέα είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία έχεις ένα μικρό περιθώριο για να ασφαλίσεις το αυτοκίνητο και δε χρειάζεται να έχεις φροντίσει πριν την αγορά. Τις πρώτες 30 ημέρες το αυτοκίνητο καλύπτεται από την ασφάλεια του προηγούμενου ιδιοκτήτη, η οποία ακυρώνεται αυτόματα μετά από αυτό το διάστημα.

Αν χάσεις αυτό το περιθώριο θα σου έρθει ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για να ασφαλίσεις το αυτοκίνητό σου εντός 7 εργάσιμων ημερών. Τα κακά νέα είναι ότι αν χάσεις την προθεσμία των 30 ημερών, θα χρειαστεί να καταβάλεις ένα επιπλέον παράβολο 250€.  

 

Για άλλη μια φορά, το instacar είναι η καλύτερη επιλογή στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου αφού φροντίζουμε να έχεις καλύψεις μικτής ασφάλισης για έναν ολόκληρο χρόνο ώστε να μη χρειαστεί να ασχοληθείς καθόλου. 

Βρες Αυτοκίνητα σαν Καινούργια για Αγορά

 

Αυτός ήταν λοιπόν ο (υπερ)πλήρης οδηγός αγοράς μεταχειρισμένου. Πριν περάσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις, να ξέρεις ότι μπορείς να μας στείλεις email για οποιαδήποτε απορία στο [email protected] ή να μας καλέσεις στο 210 6107283. 

Αν θες, κάνε μας και ένα follow στα Social media (Facebook, Instagram και Tik Tok), όπου ανεβάζουμε περισσότερο υλικό. Δες και το blog μας, για να διαβάζεις και άλλα τέτοια άρθρα. Τέλος αν θέλεις μπορείς να κάνεις και subscribe στο κανάλι μας στο YouTube. Τα λέμε στα επόμενα!

αγορα μεταχειρισμενου αυτοκινητου συχνές ερωτήσεις

Αγορά μεταχειρισμένου Αυτοκινήτου: Συχνές Ερωτήσεις

 

Είναι καλύτερο να αγοράσω ένα καινούργιο ή ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;

Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο συμφέρει πολύ περισσότερο οικονομικά αλλά περιέχει μεγάλο ρίσκο εξαπάτησης. Ένα καινούργιο αυτοκίνητο έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά χάνει συνεχώς την αξία του. 

Η πιο συμφέρουσα επιλογή είναι ένα αυτοκίνητο σαν καινούργιο από το instacar που κρατάει τα καλά και από τις δύο επιλογές, αφού είναι σαν καινούργιο με τιμή μεταχειρισμένου. 

Πόσα χιλιόμετρα είναι καλό να έχει το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα αγοράσω; 

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση πρέπει να λάβουμε υπόψη την ηλικία του αυτοκινήτου. Ένα μη επαγγελματικό αυτοκίνητο διανύει περίπου 15.000 χλμ/έτος επομένως καλό είναι να επιλέξεις ένα αυτοκίνητο που δεν ξεπερνούσε αυτό το νούμερο σε γενική βάση. 

Έχει επικρατήσει η ιδέα ότι πολλά χιλιόμετρα= κακό μεταχειρισμένο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Η επιμελής συντήρηση, η καλή οδηγική συμπεριφορά και η μη εμπλοκή σε τρακάρισμα είναι πολύ πιο σημαντικοί παράγοντες από τον απόλυτο αριθμό των χιλιομέτρων.

 

Είναι κακή ιδέα να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο με πάνω από 150.000χλμ;

Ένα καλοδιατηρημένο αυτοκίνητο με 150.000χλμ μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή από ένα κακοδιατηρημένο με 75.000χλμ και σίγουρα είναι καλύτερο από ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο. Η συνολική κατάσταση του οχήματος είναι πιο σημαντική από τον αριθμό στο καντράν. 

Φυσικά, αν αγοράσεις ένα αυτοκίνητο με τόσα πολλά χιλιόμετρα καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος γιατί είναι πιθανό να παρουσιάσει κάποια βλάβη σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.  

 

Πόσο επικίνδυνο είναι ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο που έχει επισκευαστεί; 

Ένα αυτοκίνητο που έχει υποστεί σοβαρή σύγκρουση δεν είναι ποτέ εξίσου ασφαλές. Ένα τρακάρισμα επηρεάζει την εργοστασιακή γεωμετρία του και αυτό έχει επιπτώσεις στην ενεργητική του συμπεριφορά. Το αυτοκίνητο παρουσιάζει περίεργες αντιδράσεις στο φρενάρισμα, μικρότερη σταθερότητα στις στροφές και λιγότερη αντοχή σε απλά εμπόδια. 

Η πιο σημαντική επίπτωση του τρακαρίσματος θα είναι στην παθητική ασφάλεια. Ακόμα και αν το αυτοκίνητο επισκευαστεί εξαιρετικά και καταφέρει να επανανέλθει την αρχική του γεωμετρία, η ακαμψία των μερών δεν μπορεί να είναι ίδια. Συνεπώς αυτό το αυτοκίνητο θα είναι ευάλωτο, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο εσένα, όσο και τους συνεπιβάτες σου. 

 

Τι έγγραφα πρέπει να έχει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; 

Για να είσαι σίγουρος ότι ο πωλητής του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι ειλικρινής μαζί σου, καλό είναι να ζητήσεις: 

  • Την άδεια κυκλοφορίας για να εξακριβώσεις τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου
  • Το τελευταίο δελτίο ΚΤΕΟ για να ελέγξεις τα χιλιόμετρα
  • Το Service manual ώστε να ελέγξεις το πλήρες ιστορικό σέρβις και τα χιλιόμετρα
  • Την Ασφάλεια του αυτοκινήτου, ώστε να ελέγξεις αν θα έχεις ασφάλεια για τις πρώτες 30 ημέρες από την αγορά του αυτοκινήτου
  • Την Απόδειξη της πληρωμής για τα τέλη κυκλοφορίας (εάν υπάρχει), ώστε να έχεις μια εικόνα για τα έξοδά σου.
     

Πόσο καιρό παίρνει η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου; 

Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου διαρκεί πολύ λιγότερο από την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου κυρίως επειδή το αυτοκίνητο είναι ετοιμοπαράδοτο. 

Φυσικά το χρονικό διάστημα επηρεάζεται από την μέθοδο πληρωμής. Αν επιλέξεις τη μέθοδο της χρηματοδότησης θα χρειαστεί εξεταστεί το αίτημά σου από τη συνεργαζόμενη τράπεζα.

Στο instacar η συνεργασία μας με τη Santander μας επιτρέπει να είμαστε γρήγοροι σε όλες τις διαδικασίες χρηματοδότησης, χωρίς πολλή γραφειοκρατία και με υποστήριξη από το #instateam σε κάθε βήμα. 
 

Τι δικαιώματα έχω όταν αγοράζω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία όταν αγοράζεις ένα αγαθό καινούργιο ή μεταχειρισμένο έχεις εγγύηση για 2 χρόνια. Συνεπώς αν το αυτοκίνητο παρουσιάσει σοβαρή βλάβη που δεν προήλθε από κακή χρήση, ο πωλητής είναι αναγκασμένος να καλύψει τα έξοδα επισκευής. 

 

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος πληρωμής μεταχειρισμένου αυτοκινήτου;

Στην αγορά μεταχειρισμένων έχεις τρεις τρόπους πληρωμής: 

  • Με μετρητά. Αυτή η μέθοδος καλό είναι να αποφεύγεται γιατί αυξάνει το ρίσκο εξαπάτησης, ειδικά αν δεν υπάρχει απόδειξη της συναλλαγής. 
  • Με τραπεζική κατάθεση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις τους τόκους του δανείου για την αγορά και έχεις απόδειξη της συναλλαγής. Καλό θα ήταν να ενημερώσεις την τράπεζά σου πριν προχωρήσεις με την κατάθεση καθώς η μεταφορά τόσο μεγάλου ποσού ίσως φανεί ύποπτη. 
  • Με χρηματοδότηση. Αυτή η μέθοδος πληρωμής γίνεται μόνο στην αγορά μεταχειρισμένου από επαγγελματία. Είναι ιδανική επιλογή αν δεν έχεις το κεφάλαιο για την αγορά.

 

Πρέπει να ζητήσω απόδειξη αν αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο; 

Ανεξάρτητα από το αν αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη ή επαγγελματία είναι απαραίτητο να υπάρχει μια απόδειξη της συναλλαγής. Έτσι είσαι προστατευμένος σε περίπτωση αντιπαράθεσης. Ακόμα και αν η συναλλαγή είναι ανάμεσα σε φίλους ή οικογένεια, η απόδειξη είναι απαραίτητη. 

Στην απόδειξη της αγοράς μεταχειρισμένου πρέπει να είναι γραμμένα 

τα στοιχεία της συναλλαγής: 

  • ημερομηνία συναλλαγής
  • τιμή

τα στοιχεία του αυτοκινήτου: 

  • μοντέλο 
  • χρονολογία
  • νούμερο VIN
  • Χιλιόμετρα.

Φυσικά, η απόδειξη πρέπει να υπογραφεί και από τις δύο μεριές και να κρατήσετε και οι δύο ένα αντίγραφο.

 

Πρέπει να ασφαλίσω το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα αγοράσω; 

Όταν αγοράζεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχεις περιθώριο 30 ημερών για να το ασφαλίσεις. Στο διάστημα αυτό καλύπτεσαι από την ασφάλεια του προηγούμενου ιδιοκτήτη.

 

 

Τελευταίαάρθρα.